Goffin op weg naar een halve finale op een Grand Slam? Deze Belgen gingen hem voor

Sport | David Goffin (ATP 58) kan dinsdagnamiddag een unieke prestatie verwezenlijken door zich te kwalificeren voor de halve finale van het grandslamtoernooi van Wimbledon. Daarvoor zal hij de Britse thuisspeler Cameron Norrie (ATP 12) moeten zien af te troeven, geen evidente klus. Maar welke Belgen gingen hem in het verleden voor en slaagden erin om zich bij de laatste vier op een Grand Slam te scharen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Justine Henin en Kim Clijsters flikten dat kunstje meermaals. Zo triomfeerde Henin eenmalig op de Australian Open (2004), tweemaal op de US Open (2003 en 2007) en wel vier keer op haar geliefkoosde Roland Garros (2003, 2005, 2006 en 2007). Op Wimbledon bereikte de Luikse tot twee keer toe de finale, in 2001 en 2006, maar die verloor ze telkens.

Kim Clijsters

Clijsters schreef op haar beurt drie keer de US Open op haar naam (2005, 2009 en 2010) en kaapte ook eenmaal de eindzege weg op de Australian Open in 2011. Op Roland Garros was ze twee keer verliezend finalist, in 2001, en in 2003 tegen Henin. De halve finales op Wimbledon werden zowel in 2003 als 2006 het eindstation.

Henin en Clijsters verwenden het tennispubliek door de jaren heen, maar er zijn ook enkele andere Belgen die een unicum presteerden met door te stoten naar de laatste vier op een Grand Slam.

Xavier Malisse

Denk bijvoorbeeld maar aan Xavier Malisse, die exact 20 jaar geleden het goede voorbeeld gaf aan Goffin. Op het heilige gras van Wimbledon steeg de Kortrijkzaan als nummer 27 op de plaatsingslijst boven zichzelf uit. Hij klopte achtereenvolgens de Spanjaard Galo Blanco, de Amerikaan Vincent Spadea, het Russische vijfde reekshoofd Yevgeny Kafelnikov, de als 23ste geplaatste thuisspeler Greg Rusedski en de Nederlander Richard Krajicek, alvorens een halt toegeroepen te worden door het Argentijnse 28ste reekshoofd David Nalbandian, de latere verliezend finalist tegen het Australische eerste reekshoofd Lleyton Hewitt.

Kirsten Flipkens

Ook Kirsten Flipkens, die op deze editie van Wimbledon haar afscheid van het enkelspel beleefde, kende in 2013 als 20ste reekshoofd een eenmalig droomparcours in Londen. De Kazachse Yaroslava Putintseva, de Servische dames Bojana Jovanovski Petrovic en Vesna Dolonc, de Italiaanse Flavia Pennetta en het Tsjechische achtste reekshoofd Petra Kvitova gingen allemaal voor de bijl. In de halve finales was het Franse vijftiende reekshoofd Marion Bartoli, de latere winnares, evenwel veel te sterk voor de Molse.

Yanina Wickmayer

En wat gezegd van Yanina Wickmayer als niet-reekshoofd op de US Open in 2009? Zij rekende af met het Franse zestiende reekshoofd Virginie Razzano, de Chinese Shuai Peng, de Italiaanse Sara Errani, de Tsjechische Petra Kvitova en de Oekraïense Kateryna Volodko, vooraleer ze ten prooi viel aan het Deense negende reekshoofd Caroline Wozniacki, die later de finale verloor van Kim Clijsters.

Filip Dewulf

Ten slotte is de meest tot de verbeelding sprekende prestatie misschien wel die van Filip Dewulf, die zich in 1997 vanuit de kwalificaties van Roland Garros een weg baande naar de halve eindstrijd. De Italiaanse medequalifier Cristiano Caratti, de Braziliaan Fernando Meligeni, de Spanjaard Albert Portas, het Spaanse achtste reekshoofd Alex Corretja en de Zweed Magnus Norman moesten allen hun meerdere erkennen in de Limburger. De Braziliaan Gustavo Kuerten maakte uiteindelijk een einde aan het sprookje van Dewulf. Kuerten zou dat jaar een eerste van drie titels op het Parijse gravel in de prijzenkast plaatsen.

Volg Wimbledon van 27 juni tot 10 juli op Eurosport 1 NL of op de BBC.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top