Kristien Hemmerechts en Hetty Helsmoortel sluiten seizoen van 'Saartje' af

Films | Voor de laatste keer dit seizoen nodigt Saartje Vandendriessche twee markante praatgasten uit in haar studio. Dat zijn deze keer twee geniale vrouwen: auteur Kristien Hemmerechts en wetenschapper Hetty Helsmoortel. Tijd om te zien of het beste tot de laatste aflevering bewaard werd.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Kristien Hemmerechts kennen we als een van de originele voorvechtsters van de positie van de vrouw in ons land en de schrijfster van romans, reisverhalen en essays als ‘De vrouw die de honden eten gaf’ (gebaseerd op de zaak Dutroux). Haar nieuwste werk ‘Hubertina’, dat het levensverhaal vertelt van een wel erg opmerkelijke vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog, komt ze voorstellen in de studio van ‘Saartje’. Daarnaast gunt ze ons vooral een inkijk in haar ziel. Ze gaat in gesprek met Saartje Vandendriessche en de al even rebelse Hetty Helsmoortel. Zij is moleculair bioloog en doctor in de gezondheidswetenschappen, maakt samen met Lieven Scheire de podcast Nerdland en organiseert het wetenschapsfestival Nerdland Festival, vroeger Sound of Science. Tegenwoordig combineert ze haar liefde voor wetenschap met die voor theater, want op het podium vertelt ze op een toegankelijke en humoristische manier over wetenschap.

Het trio neemt plaats in de studio van ‘Saartje’ voor, zoals gewoonlijk, een diepgaand en ongedwongen gesprek dat alle kanten op kan gaan. Het enige dat het gesprek leidt, zijn drie kernwoorden. In deze laatste aflevering zijn dat geloof, vrouw en chemie.

Optimisme

De twee gasten hebben heel wat met elkaar gemeen, maar verschillen ook duidelijk op enkele vlakken. Wanneer het eerste trefwoord verschijnt, zegt Hetty meteen dat ze een overtuigd atheïst is, terwijl Kristien aangeeft dat ze toch een zekere verbondenheid voelt die ze, bij gebrek aan een beter woord, God noemt. Hetty heeft een hoopvol optimisme in de vooruitgang van de wetenschap, terwijl Kristien er eerder kritisch tegenover staat. Gelukkig vinden ze gaandeweg ook raakvlakken. Zo worden ze beiden niet graag in vakjes onderverdeeld en willen ze vooral zichzelf kunnen zijn, met de eigen waarde intact.

Het verhaal over hoe Hetty koos voor de richting Chemie, mag dan weer een les zijn voor velen. Wie haar bezig hoort, is misschien niet verbaasd dat ze vroeger een rebel was. Maar één leerkracht keek daardoor en dat inspireerde haar om verder te gaan. Dat is de impact die een goede leermeester kan hebben.

De nieuwe aflevering van 'Saartje' wordt op 7 juli op Pickx+ uitgezonden (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263! Meer weten over de gloednieuwe zender Pickx+ en hoe je ‘Saartje’ en andere exclusieve programma’s als Proximus TV-klant kan bekijken? Lees hier meer.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top