A$AP Rocky, de Amerikaanse hiphoprevolutionair, is headliner op Les Ardentes

Les Ardentes |

Les Ardentes presenteert op zondag 10 juli een aantal voortreffelijke headliners, zoals de Amerikaanse rapper A$AP Rocky. Naar aanleiding van dat optreden brengt Proximus Pickx een portret van de man die in 2011 een revolutie teweegbracht in de Amerikaanse hiphopindustrie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na iets meer dan 10 jaar op de Amerikaanse nationale en internationale scène kan je niet meer om A$AP Rocky heen als je het over de hedendaagse Amerikaanse hiphop hebt. De rapper, die tegenwoordig een relatie met popprinses Rihanna heeft, is de laatste tijd ook veel in het nieuws geweest omdat hij op 13 mei vader van een zoontje is geworden.

Deze nieuwe status weerhoudt hem er echter niet van om zijn carrière voort te zetten en om de reis van Los Angeles naar Luik te maken. Op 10 juli treedt hij op om 20u50 uur op het Phoenix-podium op Les Ardentes waar waarschijnlijk zijn nieuwste single 'D.M.B.' en de hits van zijn album 'Testing' op de set list zullen staan. Hoewel hij nu een icoon van de Amerikaanse rap is, beloofde A$AP Rocky's debuut ‘Long.Live.A$AP’ anno 2013 niet zo veel bling en uitstraling als dat vandaag het geval is.

De bekroning

In 2007 sloot A$AP Rocky zich aan bij de A$AP Mob, een New Yorks collectief van rappers, producers, stylisten en videokunstenaars. En we liegen niet als we schrijven dat Rocky tot 2011 niet erg bekend was, hoewel hij zijn best deed om door te breken in de Amerikaanse muziekindustrie, terwijl hij ook zijn artistieke vrijheid wilde behouden. Geen geringe opdracht. En toch, in 2011, met de release van zijn EP Live. Love. A$AP raakte de carrière van de Amerikaan in een stroomversnelling.

Dat succes heeft hij te danken aan zichzelf en zijn talent, maar ook aan de betrokkenheid van platenmaatschappijen als RCA Records en Polo Grounds. Zonder een contract van 3 miljoen dollar zou Rocky niet over de middelen hebben beschikt om de EP uit te brengen die hem zo populair zou maken bij het publiek. Plus: RCA gaf hem de artistieke vrijheid waar hij zo naar hunkerde. Het was trouwens sinds 2003 geleden, met 50 Cent en G-Unit, dat een dergelijk contract nog was voorgekomen. Het was bovendien niet voor het EP-project dat RCA Records A$AP Rocky aan zich wilde binden, maar eerder het tegenovergestelde, aangezien de deal al rond was voor de release van de EP die de rapper naar de voorgrond zou stuwen. Met andere woorden, RCA had gelijk om te gokken op Rocky en zijn A$AP-collectief, maar vooral om hen blindelings te vertrouwen op het artistieke vlak. De rapper bewees zijn talent en kreeg iedereen op één lijn, vooral met de video voor de track 'Purple Swag', die nogal wat persaandacht kreeg.

Een nieuw tijdperk

De deal die A$AP Rocky had afgedwongen, zou, samen met de EP, een nieuw tijdperk inluiden in de Amerikaanse rap en hiphop. Op muzikaal vlak werd 'Live. Love. A$AP' geprezen omwille van zijn mix op productioneel vlak van ambient en de Houston-sound. Het was nogal een breuk met hoe rap voordien had geklonken of er had uitgezien, terwijl het toch emblematisch bleef voor alles wat voordien was gekomen. Bovendien leidde het contract en de promotionele slagkracht in het “spel van de muziekbusiness” er tot toe dat het A$AP-collectief ook de kans kreeg om muzikanten uit zijn clan rustig te laten groeien, zoals A$AP Mob en A$AP Yams, maar ook A$AP Ferg, A$AP Twelvyy, A$AP Nast en vele anderen. Het was trouwens Yams die het meeste haalde uit de creatieve controle die Polo Grounds en RCA hem gaven, zoals met het Rocky-project.

Sindsdien zijn er 10 jaar verstreken en heeft Rocky verschillende nummer 1-albums uitgebracht terwijl hij deals sloot in onder meer de mode en de schoenen met een niveau van autonomie dat in die tijd ongeëvenaard was. Tegelijk heeft het A$AP-merk Ferg ertoe in staat gesteld zich te ontplooien als soloartiest en, in een bredere context, het merk wereldwijd te laten groeien. Net als zijn vrouw Rihanna is Rocky tijdens zijn carrière bij elk aspect van zijn creatieve output betrokken geweest: van het maken van zijn eigen videoclips en het kiezen van de stylisten tot het creëren van mode, enz., en dat allemaal dankzij dat eerste contract van 3 miljoen dollar met Polo Grounds en RCA!

A$AP Rocky's impact op de hedendaagse muziek is onmiskenbaar. Hij heeft het pad geëffend voor artiesten zoals een Billie Eilish of een Travis Scott, die hun eigen merknaam zijn geworden. Wat 10 jaar geleden nog niet de norm was, is nu wel de norm geworden, dankzij wegbereiders zoals A$AP Rocky!

Mis A$AP Rocky niet om 20u50 uur op zondag 10 juli op Les Ardentes.

Alle info en tickets voor Les Ardentes vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top