2001, Marc Wauters en het bankroet van Crédit Agricole

Wielersport | Dinsdag eindigt de vierde etappe van de Tour in Calais na een rit van 171,5 km waarin de wind en de zes hellingen van vierde categorie een rol kunnen spelen. Vreemd genoeg is het pas de eerste keer dat een Tourrit eindigt in deze vissershaven aan de Opaalkust.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Om sporen van de stad in het gastenboek van de Tour terug te vinden, moet we terug naar de edities van 1994 en 2001, toen de karavaan Calais koos als startplaats van een etappe.1994, Museeuw voor... Indurain !

In de editie van 1994 slaagde Johan Museeuw na een veeleisende ploegentijdrit tussen Calais en de Kanaaltunnel (66,5 km) erin om voor het tweede jaar op rij de gele trui aan te trekken (het jaar daarvoor reed hij twee dagen in het geel). Met zijn ploeg GB-Technogym nam hij de leiderstrui over van Chris Boardman, die te sterk was voor zijn ploegmaats van GAN die al meteen vanaf het begin van de ploegentijdrit te fel in het rood moesten gaan. In het algemeen klassement had Museeuw 10 seconden voorsprong op Indurain. Hij verloor zijn trui wel de volgende dag tussen Dover en Brighton, maar pakte hem een paar dagen later weer terug.

2001, 'De Soldaat’ boort de hoop van O'Grady de grond in

Zeven jaar later, in 2001, leidt de tweede etappe van de Tour van Calais naar Antwerpen. Een groepje van 16 vluchters strijdt om de zege in de Sinjorenstad. De ploeg van Crédit Agricole, met vier renners in de groep, weet dat de snelle Australiër Stuart O'Grady het geel zal pakken als hij de etappe wint. Jens Voigt, Anthony Morin en Bobby Julich willen de rode loper voor hem uitrollen, maar dat is zonder Marc Wauters gerekend. Onder de vod gaat Wauters, die voor Rabobank rijdt, samen met de Fransman Arnaud Prétot aan de haal. Wauters, winnaar van Parijs-Tours in 1999, laat hem geen enkele kans en haalt een dubbelslag, want hij neemt de gele trui over van Christophe Moreau. De volgende dag zal 'de Soldaat’, zoals zijn bijnaam luidt, in het geel door zijn woonplaats Lummen mogen rijden. Later wordt de drievoudige Belgisch kampioen tijdrijden sportbestuurder bij Lotto. Vandaag is hij ook voorzitter van de Vlaamse Wielerschool en Cycling Manager bij het Circuit van Zolder.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top