Barry Callebaut start vernietiging honderden ton chocolade

Nieuws | Barry Callebaut start morgen met de opruiming van enkele honderden ton chocolade die de chocoladefabrikant niet meer kan gebruiken na de ontdekking van een salmonellabacterie in een fabriek. Dat zegt woordvoerder Korneel Warlop.

Door Belga

Deel dit nieuws

De fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze is de grootste chocoladefabriek ter wereld. Er ligt dan ook een enorme hoeveelheid chocolade. "We hebben toelating gekregen om met een dertigtal vrachtwagens vol chocolade naar de verwerker te rijden, die de chocolade zal vergisten", aldus Warlop. Daarmee zal al een grote hoeveelheid weg zijn.

Maar ook in tanks en op productielijnen in de fabriek moet chocolade worden verwijderd. De lijnen zullen weer opgestart worden en de besmette chocolade zal verwerkt worden tot blokken van 5 kilogram en zogenaamde callets, chocoladedruppels. "Het voordeel is dat we de chocolade zo op een natuurlijke procesmanier uit de lijnen kunnen halen en dat we kunnen stockeren, waardoor we de chocolade gefaseerd naar de afvalverwerking kunnen brengen", legt Warlop uit. 

De verwerking zal in België gebeuren. Ook de chocolade die al aan andere voedingsbedrijven was geleverd, zal naar die verwerker gebracht worden. Daardover zijn afspraken gemaakt met het voedselagentschap FAVV en de verzekeraars.

Wanneer de fabriek weer normaal zal draaien, is volgens Warlop moeilijk te bepalen. Het is niet duidelijk hoe lang de verwerking van de besmette chocolade zal duren en er loopt ook nog een onderzoek naar de precieze oorzaak van de besmetting, wat belangrijk is om een verantwoordelijke aan te duiden. Sowieso zal het FAVV eerst groen licht moeten geven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top