Slachtoffers gevallen bij betogingen in Oezbekistan, zegt president

Nieuws | De recente betogingen tegen het regeringsbeleid in het autoritair geleide Centraal-Aziatische Oezbekistan hebben geleid tot "slachtoffers", zowel bij burgers als bij de ordediensten. Dat heeft president Sjavkat Mirzijojev gezegd tijdens een toespraak in de autonome regio Karakalpakië, het epicentrum van de protesten. Om hoeveel slachtoffers het gaat, of het gaat om doden of gewonden, verduidelijkte Mirzijojev niet.

Door Belga

Deel dit nieuws

De protesten zijn de zwaarste crisis waarmee de president, aan de macht sinds 2016, te maken krijgt.

Gisteren zei Mirzijojev dat hij een deel van de voorgestelde grondwetswijzgingen gaat schrappen, als gevolg van de protesten. Tegelijkertijd heeft de president wel de noodtoestand uitgeroepen in Karakalpakië om "de veiligheid van de burgers" en "de terugkeer van de rechtsstaat" in het gebied te garanderen. De maatregel blijft een maand lang van kracht. Ondertussen lijkt de rust weergekeerd in hoofdstad Nukus.

De voorgestelde hervormingen hebben in Karakalpakië tot onrust geleid, omdat de expliciete verwijzingen naar de autonomie van het gebied uit de tekst waren verdwenen. Media hebben melding gemaakt van rellen en protestacties vrijdag, en ook gisteren waren er protestacties.

In de regio Karakalpakië woont onder meer een etnisch-Turkse minderheid, de Karakalpakken. Het is een van de armste regio's van het land. Er wonen zowat 2 miljoen mensen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top