Britse theaterlegende Peter Brook is overleden

Nieuws | De Britse theaterregisseur Peter Brook is gisteren overleden. Hij wordt beschouwd als de beste toneelregisseur van de 20ste eeuw. Brook werd 97 jaar. Dat meldt de Franse krant Le Monde en zijn entourage bevestigt het nieuws.

Door Belga

Deel dit nieuws

Brook werd geboren in Groot-Brittannië. Zijn carrière speelde zich vooral in Groot-Brittannië en Frankrijk af. Aanvankelijk kende hij successen in zijn geboorteland, onder meer met talrijke stukken van Shakespeare. 

Aan het eind van de jaren 60 vestigde hij zich in Frankrijk en kwam hij aan het hoofd te staan van het Parijse theater Les Bouffes du Nord. In Frankrijk bedacht hij monumentale stukken met acteurs uit verschillende culturen. Een mooi voorbeeld daarvan is "The Mahabharata", een negen uur durend epos uit de hindoeïstische mythologie, dat in 1989 ook werd vefilmd.

Zijn film "Moderato cantabile", een bewerking van de gelijknamige roman van Marguerite Duras, werd in 1960 in competitie in Cannes vertoond. Jeanne Moreau kreeg er de prijs voor Beste Actrice voor.

In 2010 verliet hij na 35 jaar Les Bouffes du Nord.

Brook wordt door kenners een theaterlegende genoemd en beschouwd als de beste toneelregisseur van de 20ste eeuw.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top