Nieuwe vistrap aan de Demer in Aarschot ingehuldigd door minister Peeters

Nieuws | Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) heeft op de rivier de Demer in Aarschot een nieuwe vistrap ingehuldigd. De vistrap zorgt dat vissen en andere waterdieren gemakkelijker stroomopwaarts kunnen zwemmen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De voorbije eeuwen knipte de mens meanders van de Demer weg, om een vlottere scheepvaart te kunnen garanderen. Het waterpeil werd hierdoor echter zo laag dat er over een korte afstand een veel te groot hoogteverschil ontstond, met een te hoge stroomsnelheid tot gevolg. Verschillende vissoorten die niet in staat zijn om tegen de versnelde stroming in te zwemmen waren hier het slachtoffer van. Ze konden het bovenstrooms gebied niet meer bereiken, wat nefast is voor hun voortplanting. 

De nieuwe vistrap moet dat probleem verhelpen. Door de trap in te richten, wordt het verval 'in trappen' opgedeeld: zo wordt het verval verminderd. Stroomopwaarts gebruikt de vis de trap om als het ware omhoog te zwemmen: telkens een stukje hoger, met tussenin ruimte om te bekomen. De vistrap is in totaal 140 meter lang en is daarmee een van de grotere in Vlaanderen. 

"De vistrap levert niet alleen een bijdrage in de strijd tegen eventuele overstromingen, dit natuurbouwkundig kunstwerk helpt ook vissen en waterdieren om stroomopwaarts te geraken", zegt minister Peeters. "We zorgen zo voor meer veiligheid en een unieke riviernatuur."

De trap werd gerealiseerd in samenwerking met de Provinciale Visserijcommissie van Vlaams-Brabant, Peddelsport Vlaanderen en met financiële steun van het Visserijfonds van het Agentschap Natuur en Bos. Recreatieve en meer geoefende kajakkers kunnen ook op de vistrap trainen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top