Brussels Parlement wil dat 8 mei wettelijke en betaalde feestdag wordt

Nieuws | Het Brussels Parlement vraagt in een resolutie, die vandaag werd aangenomen, om van 8 mei een wettelijke en betaalde feestdag te maken om de overwinning van de democratie op het fascisme te herdenken. Enkel Vlaams Belang en Agora onthielden zich.

Door Belga

Deel dit nieuws

Guy Vanhengel (Open VLD), de hoofdindiener van het voorstel van resolutie van de meerderheid, herinnerde eraan dat 8 mei sinds 1974 geen betaalde feestdag meer is in België. Maar in 2003 besliste het Brussels Gewest om de datum te nemen om het Irisfeest te vieren, vanwege de historische en symbolische betekenis ervan. Het was een signaal om duidelijk te stellen dat Brussel bouwt aan een Gewest dat openstaat voor alle culturen en dat zich verzet tegen alle vormen van extremisme.

Het Brusselse voorstel kadert in de federale beleidsverklaring, die bepaalt dat de deelstaten de mogelijkheid hebben om van hun feestdag een betaalde feestdag te maken zonder budgettaire meerkost. Voor het Brussels Gewest is er dus een opportuniteit om zijn jaarlijkse feestdag op te waarderen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top