Pickx @ the festivals: High Hi zal "half uur knallen" om zondag in Werchter te openen

Rock Werchter | Een van de Belgische namen die zondag op Rock Werchter te bewonderen vallen, is het alternatieve poptrio High Hi. Zij breken momenteel potten op de radio met singles als ‘All Cool All Fine’ en met hun nieuwe album ‘Return To Dust’. Wij spraken met drummer en zanger Dieter Beerten over de komende festivalzomer en de ambities van zijn band.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Dag Dieter. Jullie mogen op zondag in Werchter KluB C openen. Zijn jullie blij met dat plekje in het programma?

Dieter Beerten: “Jazeker! We zijn er heel blij mee, ook met het feit dat we in een tent spelen. Buiten zijn de mensen vaak nog bezig met andere dingen, zoals pintjes zoeken, maar binnen staan ze er echt voor jou. Dat is een heel andere sfeer dan bijvoorbeeld op de Main Stage. We hebben ook een lichtshow mee, die een beetje in het water zou vallen als we overdag buiten speelden. Openen is een uitdaging, maar ons hoor je niet klagen. We hebben maar één doel en dat is een half uur knallen. Er is geen andere optie.”

Zijn er optredens in Werchter waar jullie zelf naar willen gaan kijken?

Dieter: “We willen heel graag Big Thief zien, maar die spelen vlak na ons in The Barn. Dat zal dus niet lukken, want we zullen nog moeten afbreken na ons optreden. Op zondag speelt ook Jimmy Eat World, een jeugdliefde van me. Op andere dagen vinden we ook Phoebe Bridgers en IDLES interessant bijvoorbeeld, en HAIM is wat mij betreft een grote band die gerust wat later op de avond geprogrammeerd mocht zijn, maar we zullen niet het hele weekend gaan. Ik ben er niet zo happig op om, voor we zelf moeten spelen, al die bands het beste van zichzelf te zien geven. Dat zou een soort zelfkastijding zijn, we zouden er stress van krijgen.”

Jullie staan deze zomer niet alleen op Werchter, maar ook op Pukkelpop, de Lokerse Feesten, Rock Ternat… Het wordt een drukke festivalzomer!

Dieter: “We spelen iets minder optredens dan anders, maar de plaatsen waar we staan, zijn wel heel fijn. Het is leuk dat we een beetje onze handtekening kunnen zetten op de zomer.”

Is het optreden op Rock Werchter het hoogtepunt voor jullie?

Dieter: “In Werchter spelen leek lang iets onbereikbaars. Een paar jaar geleden dachten we nog dat we ooit wel op festivals konden staan, maar dat we toch te klein zouden blijven voor Werchter. En nu staan we er. Dat is onwerkelijk. Maar het is niet omdat dit het grootste festival is waar we staan, dat we minder enthousiast zijn voor de andere festivals. Ook op Pukkelpop of de Lokerse Feesten is het een eer om te mogen spelen, bijvoorbeeld. Het zijn eigenlijk allemaal hoogtepunten.”

Een groot contrast met de vorige zomers?

Dieter: “We hebben vorige zomer het geluk gehad dat we bijna veertig shows hebben kunnen spelen, wat maar weinig artiesten in ons land gegeven was. Het was niet hetzelfde, want de meeste optredens waren met een zittend publiek, maar we hebben bijvoorbeeld wel op Werchter Parklife gestaan en zo. De optredens op Crammerock en Rock Ternat waren bijzonder, want dat waren de eerste keren dat we weer een staand publiek hadden en alles weer mocht. Nu moeten we kunnen bevestigen.”

Jullie hebben onlangs een nieuwe plaat uitgebracht die het heel goed doet. Jullie krijgen best veel airplay op de radio en de festivalzomer is volgeboekt geraakt. Hoe ervaren jullie de release?

Dieter: “We zijn er heel blij mee! We hebben nog nooit zo veel persaandacht gehad, bijvoorbeeld. Die naamsbekendheid merken we aan hoe de mensen naar ons kijken. Maar wij doen nog altijd gewoon ons eigen ding.”

Is dit het jaar van de doorbraak voor High Hi?

Dieter: “We doen in België bij het alternatieve publiek wel al langer een belletje rinkelen en nu leert het grotere publiek ons ook kennen, dat wel. Een schoontante van me zal High Hi nog steeds niet kennen, maar we zijn wel ergens aan het geraken. We hebben veel ambitie om er verder mee te geraken. Dit is geen toppunt of een eindpunt, maar wel een van de grote stappen die we moeten zetten om verder te gaan.”

Wat is de volgende stap? Doorbreken in het buitenland?

Dieter: “Dat is wel iets dat we heel hard willen pushen en na deze zomer zijn we daar zeker klaar voor. Ik vind het grappig hoe we als Vlamingen steeds heel beleefd blijven en voorzichtig zijn in het uitdrukken van ambitie, maar ik vind dat dat wel eens mag. Er zijn in ons land zoveel goede bands die het goed kunnen doen in het buitenland, of die daar al heel goed bezig zijn, en daar willen wij ook zeker deel van uitmaken.”

Schrijven jullie nu naarstig verder of staat dat even op pauze zodat jullie je kunnen concentreren op de optredens?

Dieter: “Nu concentreren we ons inderdaad vooral op optredens. We werken gewoonlijk redelijk hard in korte sprints. Het is niet bewust, maar plots is die goesting er om muziek te maken en dan werken we ideetjes uit waar we dan een half jaar aan werken in de studio. Het is voor mij een beetje alsof ik plots een ei moet leggen. Het kan zijn dat we in september en oktober alweer nieuwe muziek beginnen te maken, maar het kan ook zijn dat we het nog niet voelen.”

Veel succes met het optreden in Werchter en met de uitstappen in het buitenland!

Beleef Rock Werchter live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 30 juni en 3 juli alle concerten terugvinden op Pickx.be! Of volg het feestgedruis ‘s avonds via de app of op Pickx Live (zender 11). Download de app hier voor Android en Apple.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top