Met Tim van Rijthoven staat er een nieuw Nederlands tennistalent op

Sport | Voor het eerst in 18 jaar staat er met Tim van Rijthoven opnieuw een Nederlandse tennisspeler in de vierde ronde van Wimbledon. Bij onze noorderburen hopen ze dat de 25-jarige speler het nog ver mag schoppen, maar voor velen is hij nu al een winnaar. In België kennen we van Rijthoven nog niet en daar komt nu dus verandering in.

Tim van Rijthoven (ATP 104) draait al sinds 2015 mee in het professionele mannentenniscircuit. Als jeugdspeler klom hij ooit op naar de dertiende plaats op de wereldjongerenranglijst en in 2014 bereikte hij zelfs de kwartfinale van Wimbledon voor jongeren. Hij won de jaren nadien dan wel een handvol Futures-toernooien, maar toch bleef het opvallend stil rond de Nederlander.

Tot enkele weken geleden dan. Toen won van Rijthoven geheel onverwachts het ATP-toernooi van Rosmalen, zijn allereerste ATP-toernooizege ooit. Hij deed dat door Matthew Ebden (ATP-432), Taylor Fritz (ATP 14) en vervolgens Hugo Gaston (ATP 66) te verslaan. Daarna zette hij Auger Aliassime (ATP 9) opzij en speelde hij de finale tegen de toenmalige nummer 2 van de wereld, Daniil Medvedev. Die finale won hij ook en daardoor kreeg Van Rijthove een wildcard om deel te nemen aan Wimbledon. Op zich niets bijzonder zou je denken, maar dan weet je niet dat van Rijthoven aan het begin van het toernooi in Rosmalen nog op plaats 205 van de ATP-ranking stond.

Verbazingwekkend op Wimbledon

Nederland was in de wolken met de toernooiwinst van van Rijthoven in Rosmalen. Hijzelf keek reikhalzend uit naar zijn allereerste deelname aan Wimbledon en wist daar ook te verbazen met zijn sterke tennisprestaties. Hij won zijn openingswedstrijd tegen Federico Delbonis (ATP 84) en legde daarna ook Reilly Opelka (ATP 18) over de knie. In de derde ronde kwam van Rijthoven uit tegenover Nikoloz Basilashvili (ATP 26 en reekshoofd 22), maar ook die wist geen raad met het sterke spel van de Nederlander.

Van Rijthoven heeft dus al acht wedstrijden niet meer verloren en mag zich opmaken voor de achtste finales op Wimbledon. De laatste keer dat een Nederlander daarin slaagde was in 2004, toen duimden onze noorderburen massaal voor Sjeng Schalken. Dat zullen ze nu ook doen voor van Rijthoven, zeker als je weet dat de Nederlander in de achtste finales vermoedelijk uitkomt tegen Novak Djokovic: de titelverdediger van vorig jaar en huidige nummer 3 van de wereld. Hoe die partij ook afloopt, Tim van Rijthoven wordt nu al op handen gedragen in Nederland. Zij zien immers een nieuw tennistalent opstaan en dat belooft voor de toekomst.

Volg Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen, van maandag 27 juni t.e.m. zondag 10 juli op Eurosport 1, beschikbaar in het basisaanbod van Proximus TV.