One day, one goal: Michel Platini trapt zijn sterrencarrière af met het Franse elftal

Nieuws |

In 1976 was Michel Platini nog niet de superster van het wereldvoetbal die we nu allemaal kennen. Als speler van AS Nancy-Lorraine leerde ‘Platoche’ de internationale voetbalwereld kennen met zijn aantreden bij het Franse nationale elftal. Al tijdens zijn eerste match met Les Bleus wist de inwoner van Lotharingen het doel te vinden.

Deel dit nieuws

Michel Platini heeft in zijn carrière slechts voor drie clubs gespeeld: Nancy, Saint-Etienne en Juventus. Het was in Lotharingen dat hij zijn carrière aftrapte in 1972, op 17-jarige leeftijd. In die tijd laveerde Platini tussen het eerste elftal en de reserves. Hij moest iets langer wachten voordat hij werd opgeroepen voor de nationale ploeg: pas in 1976 deed Michel Hidalgo een beroep op hem.

Het was 27 maart 1976, Platini was 20 jaar jong (bijna 21) en werd geselecteerd om tegen het toenmalige Tsjechoslowakije te spelen. De wedstrijd werd gespeeld in Parijs, in het Parc des Princes, aangezien het Stade de France pas 20 jaar later zou worden gebouwd. Tsjechoslowakije had op dat moment één van de beste ploegen van Europa, die enkele weken later op het EK in Joegoslavië zou triomferen (Frankrijk was er niet bij, want het was uitgeschakeld... door België). Het was uitgerekend tegen dit ijzersterke Tsjechoslowakije dat Platini de wereld zijn niveau liet zien: het werd een voorsmaakje van de indrukwekkende voetbalcarrière die hij later zou uitbouwen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top