KBVB communiceert regels voor beloftenteams in Challenger Pro League

Challenger Pro League | Op de sessie van de Hoge Raad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zijn de speelgerechtigdheidsvoorwaarden goedgekeurd voor de U23-teams die aantreden in de Challenger Pro League (en in eerste en tweede nationale). De regels gelden voor de komende twee seizoenen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Als algemene regel werd vooropgesteld dat veldspelers geboren moeten zijn in het jaar 1999 of later. Bij doelmannen werd de grens gezet op 1997 (en later). Veldspelers mogen dus maximaal 23 jaar oud zijn terwijl doelmannen 25 levensjaren mogen hebben.

Maar België zou België niet zijn als er niet tal van uitzonderingen op de regel werden geformuleerd. De meest besproken uitzondering is natuurlijk de toevoeging van een +23-speler. Elke beloftenploeg mag één speler in de kern hebben die vrij is van leeftijdsbeperkingen, zolang hij nog geen wedstrijd voor het officiële A-elftal heeft afgewerkt dat seizoen. Club NXT haalde zo Lennart Mertens al binnen. RSCA Futures deed oorspronkelijk hetzelfde met Guillaume Gillet, maar de middenvelder werd uiteindelijk opgenomen in de staf in plaats van in de kern.

Daarnaast werd er ook een limiet gezet op participatie bij het A-elftal. "Spelers die in de laatste match van de eerste ploeg minstens 45 minuten hebben gevoetbald of aan de aftrap van die partij stonden, worden uitgesloten van deelname aan de eerstvolgende wedstrijd van het U23-team. Na zes officiële wedstrijden van de A-ploeg komt daar nog een restrictie bij. Wie dan tweederde van het lopende seizoen als starter bij de A-ploeg is begonnen of in tweederde van die matchen ten minste 45 minuten heeft gespeeld, kan niet voor de U23 uitkomen", klinkt het.

Ook werd er een uitzondering geformuleerd voor A-kernspelers die herstellen van een blessure. "Als zij de laatste 6 officiële duels van het eerste elftal hebben gemist en een doktersbewijs van hun blessure kunnen voorleggen, mogen zij maximaal twee wedstrijden meespelen met de beloften", vervolgt de Pro League in haar communiqué. Deze afwijking is wel slechts geldig voor één speler per wedstrijd.

Tot slot moet ook minstens de helft van de ingeschreven spelers drie jaar opgeleid zijn op de eigen jeugdacademie (voor hun 21e levensjaar) én 2/3 van de spelers op het wedstrijdblad moeten opgeleid zijn door een Belgische club.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top