Opmars digitale betalingen zet zich verder door

Nieuws | Zowat 84 procent van de Belgen geeft de voorkeur aan digitale betalingen. Dat blijkt vrijdag uit de Digital Payment Barometer 2, een studie uitgevoerd door de VUB in opdracht van Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline.

Door Belga

Deel dit nieuws

Sinds de coronacrisis hebben Belgen hun betaalgedrag aangepast en zijn ze meer overgestapt op digitale betalingen. Vooral de contactloze kaartbetaling is bijzonder geliefd: 74 procent van de Belgen heeft al minstens één keer met een contactloze kaart betaald in een fysieke winkel, tegenover 47 procent voor de pandemie. Ook is het voor 40 procent van de Belgen het favoriete betaalmiddel.

Ook het aantal Belgen dat minstens één keer een mobiele betaling heeft gedaan in een fysieke winkel, is gestegen. in 2022 maken 4 op de 10 Belgen er gebruik van, tegenover 3 op de 10 voor de coronacrisis. Zowat 42 procent van de Belgen is vertrouwd met mobiel betalen via een QR-code (tegenover 34 procent vorig jaar). Vooral bij jongere generaties is de QR-code erg populair.

Ondanks een lichte opleving van contant geld na het einde van de gezondheidsbeperkingen, blijft het gebruik ervan de laatste jaren dalen. Voor de pandemie gaf 72 procent van de Belgen bijvoorbeeld aan in een bepaalde week aankopen contant te hebben betaald, tegenover 59 procent nu. Belgen hebben nu gemiddeld 55 euro op zak, tegenover 61 euro voor COVID. Zes procent van de Belgen heeft nooit contant geld bij zich.

Vanaf vandaag/vrijdag zullen consumenten overal in het land digitaal kunnen betalen. Dat volgt op de nieuwe wet die digitale betalingen veralgemeent in alle handelszaken en bij vrije beroepen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top