Jazz kiest voor jeugd en zet 34-jarige Will Hardy aan het roer

Basketbal |

Utah Jazz was de laatste NBA-franchise zonder coach tot nu toe. Deze leemte is intussen opgevuld met de komst van Will Hardy, die met zijn 34 jaar de jongste coach in de competitie wordt.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na enkele goede reguliere seizoenen miste Utah Jazz de laatste jaren vaak de play-offs. De uitschakeling enkele weken geleden in de eerste ronde tegen Dallas was de druppel voor Quin Snyder, die na acht seizoenen zijn post op de bank van Jazz verliet. Om hem te vervangen koos het management van Utah na talrijke gesprekken voor de 34 jaar jonge Will Hardy, die nu zijn eerste ervaring als coach in de NBA kan opdoen.

Uit de Popovich-school

NBA-legende Gregg Popovich heeft veel assistenten gehad tijdens zijn lange carrière bij de Spurs, en jaar na jaar vinden we zijn discipelen terug op de NBA-banken. De laatste van hen is Will Hardy. Hij maakte na zijn aankomst bij de Spurs al snel indruk op Pop. “Hij zei: ‘Je bent nu een coach voor de San Antonio Spurs’. Ik was verbaasd, blij en doodsbang. Ik weet nog dat ik mijn vrouw belde en zei: ‘Ik ben er vrij zeker van dat Pop me assistent-coach heeft gemaakt. Ik weet het niet helemaal zeker, want hij zei het heel snel’”, vertelde hij vorig jaar aan de Boston Globe.

In Boston had hij zich een jaar eerder aangesloten bij de staf van Ime Udoka om met de Celtics de NBA Finals te halen. Hij deed ook al ervaring op met Team USA tijdens het WK van 2019. Van een college-speler uit de derde divisie tot NBA-coach: dit is het mooie verhaal van Will Hardy die met zijn jeugd, maar ook de old-school methodes van zijn mentor, verandering moet brengen bij Jazz.

Speciale context

Er waren veel kandidaten voor de baan, maar Utah Jazz-CEO Danny Ainge koos dus voor vernieuwing door een jongeling in te zetten. Dat typeert hem: hij maakte eenzelfde keuze al eens in 2013 toen hij de 36-jarige Brad Stevens benoemde tot Celtics-coach. Maar deze eerste stint zal niet gemakkelijk worden voor kersvers Jazz-coach Hardy.

Er wordt gesproken over een mogelijk vertrek van Rudy Gobert of Donovan Mitchell, de andere ster van het team, die voorkeur had voor een andere kandidaat. Een bladzijde is omgeslagen bij Utah, maar we weten nog niet wat nu het project van de leiders is: opnieuw beginnen op een nieuwe basis rond Donovan Mitchell en/of Rudy Gobert? Welke aanpassingen zullen er gebeuren in de ploeg? We zullen meer te weten komen de komende weken.

Volg de NBA het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in het Proximus Pickx Sports-pakket.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top