Badjian: “Gedraft worden voor de 2K League blijft de ultieme droom”

Esports | Deze maand trekken we onze basketbalschoenen aan voor een interview over NBA2K. Onze gesprekspartner is profspeler Bryan “Badjian” Badjie, al zes jaar lang een professionele esporter.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na een nieuw seizoen in het truitje van Gameward maakten we eventjes tijd vrij voor een goed gesprek met Badjian, speler van de Franse ploeg. Een halfuur lang spraken we over het parcours van de 24-jarige esporter en blikken we terug op zijn nog prille carrière, zijn visie op de Europese competitie en natuurlijk zijn ultieme droom: de NBA 2K League. 

Hallo Badjian. Hoe gaat het nu met je, enkele weken na het einde van de Franse competitie waar je aan deelnam met Gameward?

Echt goed eigenlijk! Bijna alle grote competities zijn afgelopen. Hoog tijd dus om eventjes op adem te komen na een drukke periode vol emoties en om de batterijen op te laden.

Kan je jezelf eventjes voorstellen voor de mensen die je nog niet kennen?

Uiteraard. Ik ben Bryan, aka Badjian! Ik ben in contact gekomen met de scene in 2013 door youtuber CodJordan, die toffe video’s maakte van de game. Daarna ben ik in het competitieve circuit gestapt in 2018-2019 en werd ik een van de eerste spelers in de 2K-scene in Europa en vooral in België. Ik heb deelgenomen aan Belgische kampioenschappen en ook competities in Frankrijk. Zo werd ik opgepikt door AS Monaco en is mijn carrière echt van start gegaan.

Ik heb nochtans gehoord dat je esportscarrière begonnen is met een andere game dan NBA2K… 

Dat klopt! Ik ben eigenlijk een voetballer en dus speelde ik vooral FIFA. Ik heb deelgenomen aan het Belgische kampioenschap, dat werd georganiseerd door EGO. De kwartfinale werd het eindstation na enkele mooie resultaten. De overstap naar 2K gebeurde eigenlijk toevallig. Er werd een competitie georganiseerd in een schoenenwinkel in Brussel en samen met twee vrienden dachten we: “Waarom niet?”. We konden de finale bereiken in een bioscoop in Eindhoven. Ik weet nog dat ik het moest opnemen tegen de drievoudige kampioen en dat ik won. Toen dacht ik dat er misschien wel nog meer in zat en ik ging op zoek naar nieuwe toernooien.


© Gameward

Hoewel je heel veel 1V1-competities hebt gespeeld vroeger, ben je nu een prof in Pro-AM (elke speler neemt de controle over van zijn speler op het veld, nvdr). Waarom ben je overgestapt naar die spelmodus?

Algemeen is dat de modus die het meest ontwikkeld is in esports. In de 2K League (de grootste competitie voor het spel) is dat bijvoorbeeld de dominante modus. Het leent zich ook veel meer tot een competitief concept. Vijf spelers op het veld, dus het collectieve is belangrijk. Zowel de communicatie in het spel als de gameplay zijn erg belangrijk. Als een speler een steek laat vallen, moet we dit samen rechttrekken. Net door dat collectieve speel ik het ook zo graag. Het doet me wat denken aan de sfeer in de kleedkamer toen we nog jong waren. “Lacht”

Toch een groot verschil met andere bekende sportgames zoals bijvoorbeeld FIFA. Daar is Club Pro een pak minder ontwikkeld.

Het grootste verschil is volgens mij dat Pro-Am toegankelijk is voor iedereen. Je moet al geen 11 spelers verzamelen om te kunnen spelen. “Lacht” Je kan bovendien je speler in Pro-Am goed personaliseren. Je maakt je speler en maakt hem volledig hoe je wil. Zo probeer je een bepaalde chemie in je ploeg te creëren. Vijf leiders op een veld, daar schiet je niets mee op.


© Gameward

Dat voegt een extra laagje strategie toe aan de game…

Zeker en vast! Wat ik zo leuk vind, is het spel tussen aanvallen en verdedigen. Elke strategie van je tegenstander kan je counteren. Naast de mechanics van de game, die je natuurlijk volledig moet beheersen, moet een goede speler zich op elk ogenblik kunnen aanpassen.

Hoe jij het zegt lijkt het wel alsof de strategie ervoor kan zorgen dat de individuele kwaliteiten van een speler niet tot uiting komen. Terwijl in andere spellen één speler een wedstrijd kan winnen. Klopt dat?

Absoluut. Het team is zo belangrijk. Dat zie je ook terug in het klassement. Je ziet nooit dat een team een regulier seizoen wint zonder een nederlaag te incasseren. Neem bijvoorbeeld LDLC. Zij waren dit seizoen in Europa het dominantste team en wonnen maar liefst 10 van de 14 grote titels. Als je naar hun resultaten kijkt, dan zie je dat ze vaak een wedstrijd verloren in een BO. Maar zij onderscheiden zich van de rest door hun aan te passen aan de speelstijl van de tegenstander. Dat kunnen zij als geen ander.

Laat het ons eventjes hebben over het seizoen dat je met Gameward hebt gehad. Jullie eindigden mooi in een TOP 3-4 in de Franse competitie. Wat vind je over het algemeen van jullie prestatie?

Het seizoen was een pak lastiger dan we op voorhand hadden gedacht. En al zeker omdat iedereen ons voor de start van het seizoen als favoriet had bestempeld. De eerste helft van het seizoen liep vlot, maar bepaalde Franse ploegen hebben zich goed kunnen aanpassen en kwamen later in het seizoen beter uit de verf met prijzen als gevolg. Dat is misschien wel de grootste teleurstelling van onze ploeg, dat we geen beker konden binnenhalen.


© Gameward

Naast de evolutie van bepaalde ploegen, wat liep er bij jullie mis?

Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat onze werkethiek ons pijn heeft gedaan. We weten dat er veel talent zit in de ploeg, daar kan je niet omheen. We weten ook wat we normaal gezien moeten doen om te winnen, maar we hebben te weinig tijd gestoken in het leren van onze fouten om te vermijden dat we die nadien nog eens maakten. Als ik de andere ploegen hoor, is dat iets wat vaak weerklonk.

Je hebt enkele dagen geleden nog verteld dat je jouw opties voor volgend seizoen ging bekijken. Hoe zie je jouw toekomst evolueren?

Het hoofddoel is om mee te doen aan de 2K League. Ik doe er echt alles aan om dat te bereiken. Al besef ik ook dat het voor Europese spelers erg moeilijk is, want de Amerikaanse teams draften (spelers kiezen tijdens de jaarlijkse draft, nvdr) liever Amerikaanse spelers. Om een kans te maken moet je in Europa dominant zijn en de Invitational winnen om naar de States te kunnen gaan.

In 2020 won je nog Rookie of the Year tijdens de Belgian Games Awards nadat je mocht deelnemen aan de Invitational in Londen. Ben je twee jaar later tevreden met je progressie?

Dat is een goeie vraag. Ik stond toen op het punt om gedraft te worden. Maar nadien ben ik er niet meer dicht bij geweest. Om eerlijk te zijn doet het wel pijn om te weten dat ik toen misschien had kunnen gaan. Zeker omdat we dat jaar de Invitational hadden gewonnen. Als het ons nog eens lukt, dan ben ik er zeker van dat ik opnieuw kans maak om gekozen te worden.

De regels om gekozen te worden zijn bovendien net veranderd, nee?

Ja. Vroeger was je nooit zeker. Ook niet als je de Invitational won. Ik heb het gevoel dat het evenement georganiseerd was om bepaalde spelers te scouten. Minder bekende spelers die deelnamen, lieten ze links liggen. Er zijn ook andere manieren om je te plaatsen zoals de 3V3-toernooien. Daar heb ik ook aan deelgenomen dit jaar.

Gezien het verschil aan middelen tussen Amerika en Europa, denk je dat het spel kans maakt om hier competitief te groeien? Of zal alles naar Amerika verhuizen?

Ik denk dat er écht wel een mooie toekomst is in Europa. Maar om te slagen moet het Europese 2K meer onafhankelijkheid krijgen. Momenteel moet alles goedgekeurd worden door 2K in de VS voor het kan plaatsvinden in Europa. Dat zorgt jammer genoeg voor heel wat vertraging. De competitie in Europa is zelfs gestructureerder dan in Amerika. Daar duurt het seizoen maar zes maanden en nadien regelen de spelers zelf competities en prijzengeld. En daar hoeft zelfs geen team in betrokken zijn.

We hebben nog een laatste vraagje voor je. De laatste keer dat we hebben gepraat, heb ik je gevraagd om een top 5 te maken van NBA-legendes. Drie jaar later zullen we eens zien of die veranderd is…

Oei oei… Ik ga zonder twijfel kiezen voor Lebron James als forward en mezelf kennende ga ik Kyrie Irving als point guard hebben gekozen. Als center ga ik voor Shaquille O’Neal. Als guard moet ik gewoon Jordan kiezen. Zonder twijfel de beste speler die er ooit geweest is. De keuze voor power forward is lastiger… We gaan voor Tim Duncan!

Dat is dan een vier op vijf! Er is niet veel veranderd in je keuze. Hopelijk wordt het volgende seizoen het jouwe en word je gedraft. Veel succes Badjan!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top