'Fresh Screens' zoomt in op de controversiële kusscène in 'Lightyear'

Films |

Elke week bezorgt ‘Fresh Screens’ op Pickx+ je het laatste nieuws uit de internationale filmwereld en dat is vanavond niet anders. In de eerstvolgende aflevering zoomen we in op de nieuwste Pixar-film: 'Lightyear'. Die kwam namelijk vaak in het nieuws omwille van een kus tussen twee vrouwen die veel controverse creërde in de wereld. Proximus Pickx vertelt je er alles over. 

Door Proximus

Deel dit nieuws

'Lightyear' was een van de meest geanticipeerde films van dit voorjaar, maar niet alleen omdat fans van Buzz Lightyear niet konden wachten op een film over de man waarop het poppetje gebaseerd is. De film verscheen vooral in de media omdat er veel commotie werkt gemaakt rond één bepaalde scène. In de film is er namelijk een moment waarop twee vrouwen elkaar kussen en dat schoot bij sommige mensen in het verkeerde keelgat.

Nog voor de film uitkwam, werd bekendgemaakt dat er twee openlijk homoseksuele vrouwen in het verhaal zaten. Het gaat om Hawthorne (ingesproken door Uzo Aduba), Buzz' commandant en beste vriendin. De relatie met haar vrouw was niet zozeer een discussiepunt, maar de korte kus die te zien zou zijn, zorgde voor heel wat ophef. Zo veel zelfs dat de scène uit de film werd geknipt, tot grote teleurstelling van medewerkers van Pixar en mensen uit de lgbtqia+-gemeenschap.

Don't Say Gay Bill

Gelijktijdig met deze heisa, werd in Florida een wetsvoorstel ondertekend dat verklaart dat leerkrachten van openbare scholen in de staat niet meer mogen spreken of lesgeven over seksuele geaardheid of genderidentiteit. Toen Disney ook stil bleef nadat die zogenaamde 'Don't Say Gay Bill' ondertekend werd, besloten de werknemers van Disney en Pixar een brief te sturen naar CEO Bob Chapek.

"Wij bij Pixar zijn er persoonlijk getuige van geweest dat prachtige verhalen, vol met diverse personages, terugkwamen van Disneys bedrijfsbeoordelingen en volledig teruggeschroefd werden. Zelfs als het creëren van lgbtqia+-content het antwoord zou zijn op het oplossen van de discriminerende wetgeving in de wereld, worden we er van weerhouden om het te creëren", stond in de brief te lezen. 

Belangrijk keerpunt

Sindsdien heeft Chapek in een openbaar statement zijn verontschuldigingen aangeboden aan de werknemers bij Disney en Pixar, met de belofte het beter te doen. Tot nu toe zijn er dan ook een paar opmerkelijke stappen gezet. In 'Dr. Strange and the Multiverse of Madness' was America Chavez te zien met twee moeders en een pride pin, en de kus van 'Lightyear' werd terug in de film gezet, op tijd voor de bioscooprelease. Dit leidde ertoe dat beide films in meerdere landen verboden werden omdat Pixar weigerde de personages of scènes te censureren.

Hoewel de vertegenwoordiging een druppel op een gloeiende plaat is, is die beslissing mogelijk een belangrijk keerpunt voor de lgbtqia+-vertegenwoordiging. Niet alleen in Pixar-films, maar in tekenfilms in het algemeen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top