Zonder wijziging loonnormwet staken wellicht ook ACV en ACLVB in najaar

Nieuws | Als de loonnormwet met zijn dwingende begrenzing op loonsverhogingen niet wordt gewijzigd, zal vakbond ACV zich aansluiten bij de stakingsacties die ABVV al heeft aangekondigd. Dat zegt voorzitter Marc Leemans. En ook bij ACLVB is de kans op een stakingsoproep dan groot.

Door Belga

Deel dit nieuws

De drie bonden hebben vandaag in het parlement nog eens uitgelegd wat het probleem volgens hen is met de wet. Ze maakt dat de lonen niet sterker kunnen stijgen dan een vooraf bepaalde bovengrens. De vakbonden willen weer vrijheid om over sterkere loonsverhogingen te spreken, zeker in sectoren waar het goed gaat, en vinden dat de berekeningswijze niet deugt.

De socialistische bond kondigde gisteren een algemene staking aan in de week van 7 november rond het dossier van de loonnormwet. 

Gevraagd naar de actiebereidheid bij ACV en ACLVB, reageren die vakbonden dat ze afwachten wat hun betoog in het parlement oplevert. 

De voorzitter van de christelijke bond ACV, Marc Leemans, verwacht tegen begin september een signaal. "Dan moet duidelijk zijn of er iets beweegt of niet. Indien niet, dan zal de conclusie bij ons dezelfde zijn als bij ABVV", zegt hij. Omdat er al een grote betoging is geweest, grijpen de bonden dan naar het stakingswapen.

Mario Coppens van de liberale bond ACLVB zit op dezelfde lijn. "De kwestie leeft in de bedrijven. Dit is niet iets van de vakbondstop." Ook hij wacht op een signaal. Als dat er niet komt, is de kans groot dat ook ACLVB tot staken oproept. "Maar dat beslis ik niet alleen", aldus Coppens.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top