Noodverordening rond huis Nederlandse stikstofminister

Nieuws | Rond het huis van de Nederlandse stikstofminister Christianne van der Wal geldt momenteel een noodverordening. Dat maakt de gemeente Harderwijk, waarbinnen het huis staat, bekend.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het gebied rond de woning is een 'veiligheidsrisicogebied'. Dat betekent dat er onder meer preventief gefouilleerd mag worden.

De noodverordening blijft een week van kracht, meldt de gemeente. Aanleiding tot de maatregel zijn de boerenacties rond het huis van de minister gisterenavond. Boeren braken door een politieafzetting. "De grenzen van openbare orde en veiligheid zijn met voeten getreden", aldus de gemeente in de provincie Gelderland.

In navolging van hun Nederlandse collega's trekken vanavond ook in Vlaanderen boeren de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Ze zullen actievoeren op snelwegbruggen en op weilanden langs de autosnelwegen.

Het idee ontsproot bij een aantal landbouwers die ook aanwezig waren bij de protestactie in het Nederlandse Stroe, ongeveer een week geleden. De actie leeft vooral op sociale media, maar wordt ook mee ondersteund door de Stuurgroep Vennengebied, die de belangen van familiale landbouwbedrijven in de regio van het Turnhouts Vennengebied behartigt.

"Hoeveel boeren precies zullen deelnemen, is moeilijk in te schatten", vertelt Danny Hereijgers van de Stuurgroep. Wat wel vaststaat is dat het zwaartepunt in de provincie Antwerpen wordt verwacht, waar boeren zich tussen 20.00 en 21.30 uur over zo veel mogelijk plaatsen langs de E19 en E34 willen verspreiden. Maar ook in andere provincies zouden op hetzelfde tijdstip acties plaatsvinden.

Er is expliciet opgeroepen om de acties luchtig te houden en de hinder voor andere weggebruikers zo veel mogelijk te beperken, aldus nog Hereijgers. "We willen de mensen wakker maken en hen zeker niet het leven zuur maken." Hereijgers benadrukt dat het stikstofakkoord zal leiden tot een slechtere voedselkwaliteit en een hogere prijs voor de consument. "Met de huidige inflatie denk ik niet dat er iemand op nog hogere voedselprijzen zit te wachten", klinkt het.

Landbouwverenigingen Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat zijn niet bij de actie betrokken. Bij de Boerenbond hopen ze vooral dat de acties beschaafd blijven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top