Belgian Lions kunnen tegen Slovakije weg naar tweede kwalificatiefase openbeuken

Basketbal | De Belgische basketbalmannen treffen donderdag 30 juli (om 20u30) in Bergen Slovakije in de vijfde wedstrijd van de eerste kwalificatieronde op weg naar het WK basketbal van 2023. Bij winst zijn ze zeker van kwalificatie voor de tweede (en laatste) kwalificatieronde. De Belgen tellen na vier duels twee zeges en twee nederlagen. Slovakije staat nog met lege handen. De voorbereiding van de Lions stond deze week helemaal in het teken van het afscheid van kapitein Sam Van Rossom.

Door Belga

Deel dit nieuws

Van Rossom maakte maandag bekend een punt te zetten achter zijn interlandcarrière. Hij koos ervoor zijn contract te verlengen bij Valencia, dat hem vroeg niet langer international te blijven door de drukke EuroLeague-kalender. Van Rossom stemde in en zo kwam er een einde zijn bijna twee decennia en 121 caps bij de Belgian Lions.

Bondscoach Dario Gjergja zal het over een andere boeg moeten gooien. Jean-Marc Mwema en Pierre-Antoine Gillet ontbreken ook nog donderdag, Retin Obasohan en Maxime De Zeeuw zouden hun rentree moeten kunnen maken in vergelijking met de 73-71 oefenzege tegen Nederland afgelopen zondag.

Op de eerste speeldag van de groepsfase wonnen de Belgen nog makkelijk met 57-83 in Slovakije. De top 3 van de poule plaatst zich voor de tweede kwalificatieronde voor het WK in de Filippijnen, Japan en Indonesië (25 augustus-10 september 2023). De Lions staan momenteel derde in groep A, na Servië en Letland die beiden al gekwalificeerd zijn.

Zondag volgt voor de Belgen op de slotspeeldag nog een verplaatsing naar Servië. Bij kwalificatie behouden ze in de volgende ronde hun resultaten tegen Servië (1 zege) en Letland (2 nederlagen). Ze zouden dan terechtkomen in een groep met Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië. De top 3 van die groep plaatst zich voor de eindronde van het WK. Dat lukte de Lions nooit eerder.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top