DJ Shadow wordt vijftig: bloemlezing uit het oeuvre van de triphopmeester

Muziek | DJ Shadow trad met zijn bejubeld debuut ‘Endtroducing.....’ in 1996 uit de schaduw. Dik een kwarteeuw later staat het album nog steeds te boek als één van de muzikale hoogtepunten uit de jaren 90. Het brein achter de tijdloze plaat heet Joshua Paul Davis en blaast vandaag vijftig kaarsjes uit. Tijd voor een bloemlezing uit het rijke oeuvre van de Amerikaanse klanksmid.

Door Proximus

Deel dit nieuws

DJ Shadow begon met een recorder te experimenteren toen hij op de middelbare school zat in Davis, Californië en begon zijn muziekcarrière als discjockey voor het campusradiostation KDVS van de Universiteit van Californië. Zijn eerste singles, waaronder ‘In/Flux’ en ‘Lost and Found (S.F.L.)’, waren al vernieuwend door elementen van funk, rock, hiphop, ambient, jazz en soul in een blender te gieten. Een muziekjournalist van Mixmag beschreef de single ‘In/Flux’ als ‘triphop’, een term die in 1994 al viel bij het beschrijven van de groepen Massive Attack en Portishead.

Shadows eerste volledige werk, ‘Endtroducing.....’, zag eind 1996 het levenslicht en werd meteen lovend ontvangen. Het album zou het Guinness World Records-boek halen voor ‘First Completely Sampled Album’ in 2001. In 2006 zette het prestigieuze Time Magazine het album in zijn lijstje van 100 beste platen ooit.

Het latere werk van DJ Shadow kon zijn debuut nooit evenaren, laat staan overtreffen. Het in 2002 uitgebrachte ‘The Private Press’ kon nog op enthousiasme rekenen. In 2006 verscheen ‘The Outsider’, dat op matige kritieken werd ontvangen. Vijf jaar later loste DJ Shadow ‘The Less You Know, The Better’, ook toen waren de recensies lauw. ‘The Mountain Will Fall’ uit 2016 werd positiever ontvangen, net als ‘Our Pathetic Age’ uit 2019, zijn jongste langspeler.

In januari van dit jaar brachten King Gizzard & the Lizard Wizard een remixalbum uit getiteld ‘Butterfly 3001’. Shadows cover van ‘Black Hot Soup’ was de eerste track op het album en is het voorlopig laatste wapenfeit van de Amerikaan.

Vergane glorie

De invloedrijke nieuwssite en weblog voor indiemuziek Stereogum rangschikte in 2016 de tien beste songs van DJ Shadow. De eerste acht werden allemaal gereleaset in de periode 1996-2002: ‘Midnight In A Perfect World’ (uit ‘Endtroducing…’, 1996), ‘Six Days’ (uit ‘The Private Press’, 2002), ‘Building Steam With A Grain Of Salt’ (uit ‘Endtroducing…’, 1996), ‘In/Flux’ (single uit 1993), ‘Dark Days (Main Theme)’ (single uit 2000), ‘Right Thing/GDMFSOB’ (uit ‘The Private Press’, 2002), ‘Lesson 4’ (B-kant van ‘Real Deal’ van Lifers Group, 1991) en ‘High Noon’ (single uit 1997).

Het illustreert hoe de hoogdagen van DJ Shadow al lang achter hem liggen. Anno 2022 is de Amerikaan vergane glorie. De triphopmeester was een 90’s-fenomeen, en heeft baanbrekend werk verricht voor het genre. Zijn verdiensten mogen dan ook niet onderschat worden, ook al is hij doorheen de decennia nagenoeg irrelevant geworden. DJ Shadow blijft desalniettemin voor eeuwig verantwoordelijk voor één van de beste platen uit de glorieuze jaren 90.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top