Donderdag op Rock Werchter: 90’s rock, Turkse psychedelica en melancholische beats

Rock Werchter |

Op deze eerste dag van Rock Werchter 2022 krijgt de muziekliefhebber meteen een heel divers menu voorgeschoteld. Liefhebbers van 90’s rock kunnen hun hart ophalen aan The Main Stage waar onder andere Pearl Jam en The Pixies de gitaren laten loeien. Terwijl de muzikale ontdekkingsreizigers ruimschoots hun gading vinden op de zijpodia. Pickx@festivals gidst je door deze openingsdag van RW 2022!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De festivalgangers die graag nieuw talent ontdekken, komen maar beter op tijd, want deze editie van Rock Werchter -eindelijk weer terug na twee alternatieve versies tijdens de voorbije coronajaren- trapt af met een van de grootste ontdekkingen van het voorbije jaar: ILA. Artiestennaam waarachter Ilayda Cicek uit Peer schuil gaat. Winnares van De Nieuwe Lichting 2022, niet één maar twee keer, want ook met haar andere project BLUAI viel ze daar in de prijzen. Aan The Slope (13u35-14u) mag je je verwachten aan snedige gitaarriffs en krachtige, rauwe vocale uithalen. Een jonge vrouw die stevig kan klauwen, what’s not to like?

Maar hier ontstaat al een eerste dilemma, want op ongeveer hetzelfde tijdstip (13u45-14u10) staat Lady Blackbird in KluB-C. Geen dame die we vaak op de radio horen of die dikwijls in de hitlijsten voorkomt, maar niettemin zeer de moeite waard om eens te gaan beluisteren. Deze “Grace Jones van de jazz” bracht vorig jaar haar debuutplaat uit: ‘Black Acid Soul’. Een heus pareltje, vol sfeervolle soul, intense blues en frisse jazz. Ideaal voer voor fans van Amy Winehouse of zij die graag een hedendaagse versie van klassieke jazziconen als Billie Holiday en Nina Simone horen. Lady Blackbird, de artiestennaam van Marley Munroe, is overigens een verwijzing naar een nummer van Simone.

En na dit perfecte opwarmertje blijf je maar beter even in de KluB-C hangen, want daarna volgt een ongetwijfeld stomende set van Altin Gün. Een Nederlandse groep met een voorliefde voor Turkse psychedelische dansmuziek. Oprichter Jasper Verhulst bouwde in no time een solide publieksfavoriet uit, die in 2019 nog een nominatie voor de Grammy Awards kreeg voor het tweede album ‘Gece’. Luister maar eens naar radiohit ‘Yûce Dag Basinda’ en merk zelf hoe onvoorspelbaar uw dansbenen plots worden.

Zomeren met HAIM, schuilen bij RY X

Als de weergoden het toelaten kan je nadien richting Main Stage snellen, waar om 15u25 de zusjes van HAIM aan hun set zijn begonnen. Alana, Este en Danielle werden muzikaal opgevoed door hun ouders, die hen de seventies folk met de paplepel meegaven. Fleetwood Mac is daardoor een grote invloed in hun eigen carrière, maar de drie zusjes slagen er als geen ander in om die klassieke sound te verzoenen met hedendaagse R&B. Resultaat: vlotte, moderne easy listening. Ideaal voor een zomers festival.

Willen de weergoden niet mee dan kan je wederom in de tent terecht voor achtereenvolgens Cigarettes After Sex (16u40-17u30) en RY X (18u30-19u30). De eerste is een Texaanse nostalgicus met een zeer markante stem waarbij je niet weet of je naar een vrouw dan wel een man luistert. Heel intrigerend. De sympathieke, maar introverte Greg Gonzalez drenkt zijn vocalen in trage, donkere melodieën, maar nooit voelt zijn muziek te zwaar op de hand. Denk The XX maar dan intiemer, romantischer en sensueler. RY X zit in datzelfde rokerige, donkere salon, maar kleedt het allemaal iets vrolijker en zomerser in. Wat niet hoeft te verwonderen gezien zijn achtergrond: geboren en getogen in een klein dorpje aan de Australische kust. Geïnspireerd door de natuur en de eenvoud van een gitaarmelodie schept hij een heel eigen universum, melancholisch en dromerig. Ideaal om een eventuele plensbui buiten te voorzien van een soundtrack.

Rocken aan de main stage

Dan schuiven we al stilaan richting avondprogrammatie en daar valt op: Rock Werchter wil op deze openingsdag resoluut zijn naam eer aan doen. Want met Pearl Jam (23u- 1u) en The Pixies (18u45-19u45) staan twee absolute legendes uit het genre op de affiche. Eddie Vedder en Frank Black kleurden elk op hun manier de muzikale nineties in. De ene als stem van de grungerock, de andere als uitvinder van de quiet/loud-methode. Zachte hijgpartijen afgewisseld met stormachtige schreeuwen, dat alles op een bedje van de fijnste gitaarpartijen die je je kan inbeelden. Helaas niet langer bijgestaan door Kim Deal op bass en als tweede vocal, maar haar vervangster Paz Lechantin moet niet veel onderdoen. In Werchter komen ze hun nieuwe album ‘Doggerel’ voorstellen.

Tussen die twee levende legendes in, nestelt zich een man die stilaan datzelfde predicaat aan het verdienen is: Adam Granduciel, beter bekend als The War on Drugs. Uitwaaierende, aanstekelijke gitaarriffs, dromerige teksten, meanderende zang. Neil Young, maar dan in een jongere, modernere versie. 

Je merkt: deze openingsdag van Rock Werchter heeft meteen heel wat te bieden. En dan hebben we de soul, pop en R&B van Rag’n Bone Man, de neo soul van Black Pumas, de veelzijdigheid van Beck en de zeemzoete samenzang van countryfolksters First Aid Kit nog niet eens uitgebreid kunnen belichten. Laat staan de aanstekelijke beats van eigen bodem: Glints! Allemaal niet te missen.

Beleef Rock Werchter live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 30 juni en 3 juli alle concerten terugvinden op Pickx.be! Of volg het feestgedruis ‘s avonds via de app of op Pickx Live (zender 11). Download de app hier voor Android en Apple.


Het volledige dagoverzicht van Rock Werchter vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top