CS:GO: De belangrijkste transfers na de PGL Major in Antwerpen

Esports | Na de PGL Major in Antwerpen, IEM Dallas en de BLAST Spring Finals worden de beste CS:GO-spelers ter wereld eindelijk wat rust gegund. Tijdens de pauze na een Major worden er traditioneel ook heel wat transfers doorgevoerd. Bij deze een overzicht van de belangrijkste transfers en geruchten in de CS:GO-wereld.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Er zijn de afgelopen weken weer heel wat transfers gebeurd in het CS:GO-circuit. Geen zorgen als je wat gemist hebt: wij hebben de belangrijkste transfers van deze Post Major Shuffle in dit artikel nog eens opgesomd! 

NAVI

Deze mercato kijkt de CS:GO-community vooral uit naar het nieuwe NAVI-roster. Die zal meer dan waarschijnlijk grondig door elkaar geschud worden. Boombl4 werd onlangs uit het team gezet vanwege “een hoog risico voor reputatieschade,” aldus de organisatie. Het team nam deel aan de BLAST Spring Finals met electroNic als IGL en Viktor 'sdy' Orudzhev als stand-in. De Oekraïner maakt zeker kans om een permanent lid van het roster te worden, gezien de dominante overwinning van NAVI.


De NAVI-spelers genieten van hun overwinning in de BLAST Premier Spring Finals - © BLAST

De kans bestaat dat het niet bij één wissel blijft. Sinds de invasie van Rusland heeft NAVI aangegeven dat het geen zaken meer wil doen met organisaties die belastingen betalen in Rusland. Zowel electroNic als Perfecto hebben nog steeds de Russische nationaliteit. Mochten ze beslissen om in Rusland te blijven wonen, zal hun avontuur met NAVI tot een vroeg einde komen.

Er rezen recent ook vraagtekens rond s1mple. De beste speler ter wereld geeft al een tijdje aan dat hij een pauze wilt nemen, en het conflict in Oekraïne heeft mentaal een zware impact op de speler, wiens familie en vrienden in hoofdstad Kiev wonen. Het zou dus kunnen dat de Oekraïner zijn carrière binnenkort op pauze zal zetten. Laten we voor NAVI hopen van niet, want een gelijkwaardige vervanger vinden wordt zo goed als onmogelijk.

Fnatic

De poging van Fnatic om naar een Brits roster over te stappen, mislukte compleet. Na het missen van de PGL Major in Antwerpen werden er dan ook drastische beslissingen genomen. Van het roster dat begin dit jaar werd aangekondigd blijven enkel KRIMZ en mezii over.

Met de komst van nicodooz en roeJ gaat de legendarische organisatie de internationale toer op. f0rest leek een optie: hij  heeft een verleden bij Fnatic en nam deel aan de Pinnacle Cup als stand-in. Maar de Zweedse veteraan kon niet overtuigen. Fnatic besloot om Ludvig "?HEAP?" Alonso met een trial een kans te geven om zich te bewijzen. Als de Zweed kan overtuigen, zal hij het volwaardige sluitstuk van de organisatie worden.

Evil Geniuses

Evil Geniuses zorgde misschien wel voor de meest opmerkelijke actie in deze transferperiode. De Noord-Amerikanen namen de spelers van Carpe Diem en Party Astronauts over en is zo de eerste organisatie met een roster van 15 spelers. EG wil met deze drie teams aan zoveel mogelijk toernooien deelnemen om het oorspronkelijke roster te ondersteunen.

En die spelers kunnen wel wat hulp gebruiken. Vorige maand raakte immers bekend dat de Franse coach maLeK het project zou verlaten. De oorzaak zou liggen bij een conflict met Stewie2k, die bekendstaat om zijn eigenwijze karakter. Volgens de voormalige assistent-coach EVY weigerde de Amerikaan om te luisteren naar de instructies van maLeK tijdens officiële wedstrijden. Het ging zelfs zo ver dat Stewie de Fransman de rug toekeerde tijdens gesprekken met het team. 

Uiteindelijk werd Evil Geniuses gedwongen tot een keuze tussen de coach en de spelers, en de organisatie koos voor Stewie2k. De Amerikaan ontkent alles met klem, maar het is niet de eerste keer dat zulke getuigenissen de ronde doen. Ook bij Team Liquid zou Stewie2k een grote rol gespeeld hebben bij de implosie van het roster met FalleN. Het vertrek van de Amerikaan lijkt zo onvermijdelijk.

Team Spirit

Team Spirit zit in de problemen na het sprookje in Antwerpen. Het Russische team bereikte de halve finale van de Major, en AWPer degster was de uitblinker in het roster. Maar de organisatie zal zijn sterspeler kwijtspelen. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, besloot Team Spirit om te verhuizen naar Servië. Niet lang daarna gaf degster aan dat hij niet in het land wil wonen.

De Rus heeft naar eigen zeggen buiten NAVI geen interesse in de CIS-regio, en is vooral op zoek naar een internationaal team. Maar geïnteresseerde organisaties diep in de buidel zullen moeten tasten voor zijn transfer. De uitkoopsom van de Rus zou maar liefst 300 000 dollar bedragen. Een vervanger werd in ieder geval al aangekondigd: de 17-jarige Ihor "w0nderful" Zhdanov, een van de grootste talenten in de CIS-regio,  zal de AWP van degster overnemen.

EYEBALLERS

EYEBALLERS, een van de oudste Counter-Strike organisaties ooit, werd onlangs nieuw leven ingeblazen. De Zweedse veteranen en Majorwinnaars JW en flusha sloegen de handen in elkaar om een nieuw Zweeds roster uit de grond te stampen. De Fnatic-legendes nemen de spelers van Hellraisers mee naar de nieuwe organisatie, drie getalenteerde youngsters uit Zweden.

Met de nieuwe organisatie wil JW Zweden terug naar de top van de esport brengen: "We zijn erg enthousiast om EYEBALLERS terug te brengen en het te gebruiken als een platform om Zweeds Counter-Strike te ontwikkelen en talenten naar nieuwe niveaus te helpen ontwikkelen." Maar het ontwikkelen van nieuw talent is een doel op zich: "Of we gaan terug naar de top, wat ons uiteindelijke doel is, of we helpen in ieder geval enkele van de beste jonge talenten die Zweden te bieden heeft, die de kans krijgen om door te stoten naar de grote competities," aldus flusha.

Heroic 

Voor Heroic is professionele CS:GO al een tijdje een verhaal van net niet. Sinds hun eindoverwinning in de ESL Pro League XIII in april 2021 hebben de Denen geen enkel groot toernooi meer gewonnen. Ze kwamen dichtbij tijdens de PGL Major in Stockholm en IEM Katowice, maar strandden telkens in de halve finales. De organisatie vonden het dus tijd om aan het roster te sleutelen, dat al meer dan een jaar samenspeelde.


Heroic haalt een van de meest talentvolle Deense spelers binnen. -  © Heroic

Er werd uiteindelijk beslist om refrezh op de bank te zetten. Geruchten over een vervanger wezen in de richting van een lid van het voormalige Copenhagen Flames. Dat bleek ook te kloppen. Amper een paar dagen na het vertrek van refrezh werd de komst van Jabbi aangekondigd. De prestaties van het 18-jarige Deense talent tijdens de recentste Majors hebben dus opgeleverd.. De CEO van de organisatie gelooft in de kansen van zijn team: “We geloven dat hij het ontbrekende stukje is om ons consistent te laten strijden om de grootste trofeeën.”

Team Liquid

Als je ons CS:GO-nieuws gevolgd hebt, weet je ondertussen dat shox en adreN Team Liquid verlaten hebben. Met daps werd al een vervanger gevonden voor de rol van coach. Maar rond de vijfde speler hangen nog veel vraagtekens. Kan iemand als Yekindar zich aanpassen aan een Engelstalig roster? Of heeft jks zin in een Amerikaans avontuur? We zullen het antwoord snel genoeg weten, want IEM Cologne staat voor de deur.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top