De wildste theorieën over de seizoensfinale van ‘Stranger Things’

Series |

Na weken wachten zijn de laatste twee afleveringen van seizoen 4 van ‘Stranger Things’ eindelijk op Netflix te zien! Voorspellingen over het einde van dit seizoen circuleren dan ook volop onder fans, die ruim de tijd hebben gehad om hun fantasie op hol te laten slaan. Proximus Pickx belicht voor jou een aantal van die theorieën - sommige plausibel, andere vergezocht - over de avonturen van Eleven, Jim, Mike en co.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het lot van Will

In dit vierde seizoen van ‘Stranger Things’ zagen we een nogal zelfingenomen Will. Maar met zijn verdwijning begon alles voor de vriendengroep. Ter herinnering: Will Byers werd aan het begin van de serie meegenomen naar de ‘Upside Down’-wereld. Hij verbleef meer dan een week in dit bijzonder onherbergzame universum en kwam niet onveranderd terug.

Will is al lang bezeten door de Mind Flayer, die een van de verbindingen vormt tussen de ‘echte wereld’ en de Upside Down. Hoewel de jonge tiener werd verlost van het monster, dat naar verluidt zijn lichaam heeft verlaten, hebben fans veel vragen over Will’s rol in het verhaal. Velen geloven dat hij nog steeds wordt gemanipuleerd door Vecna en in gevaar zou kunnen zijn.

Aan het begin van seizoen 4 wil Will een mysterieus, zelfgemaakt schilderij aan Mike geven op hun reünie. Mensen op het internet veronderstellen dat deze tekening een aanwijzing zou kunnen zijn. Wanneer Victor Creel zijn zoon Henry (Vecna’s echte naam) beschrijft, gebruikt hij bovendien dezelfde woorden als Joyce om zijn zoon te beschrijven. De twee zouden dus meer gemeen kunnen hebben dan we denken…

De rol van de schoolpsychiater

Veel fans proberen de modus operandi van Venca te begrijpen, evenals de overeenkomsten tussen zijn verschillende slachtoffers. Het is duidelijk dat alle personages die zijn vreselijke vloek hebben ondergaan dezelfde symptomen vertonen, van nachtmerries tot hallucinaties en bloedneuzen.

Maar ze hebben ook allemaal dezelfde schoolpsycholoog, juffrouw Kelly, geraadpleegd. Chrissy, Fred en Max zochten haar hulp toen ze zonder het te weten met Vecna’s kwelling te maken kregen. Het is dankzij deze gelijkenis dat de vriendengroep erin slaagt informatie te verkrijgen over de slachtoffers van het monster: door de dossiers te raadplegen die de psychiater in haar kantoor bijhoudt.

Het meest verontrustend voor de internetgebruikers is echter de halsketting die juffrouw Kelly draagt. Deze heeft een hanger in de vorm van een klok. De klok en zijn karakteristieke gerinkel maken deel uit van de elementen die worden aangetroffen in de hallucinaties van de slachtoffers. Voor een aantal fans kan deze keuze van accessoire dan ook geen toeval zijn. Het zou er volgens hen op wijzen dat de psycholoog een handlanger van Venca kan zijn, om bijvoorbeeld informatie te verschaffen over de trauma’s van de jonge studenten.

Nancy’s netelige situatie

Seizoen 4 sluit af met de onthulling wie Vecna is, wat we deels van Nancy te weten komen. Terwijl ze probeerde uit het Upside Down te komen, werd de jonge vrouw helaas gevangen door het wezen. Ze belandt in de klauwen van Vecna, die haar een glimp geeft van zijn geschiedenis en hoe hij dit afschuwelijke monster is geworden.

Nancy is dus degene die de meeste informatie over Vecna heeft, maar ze is wellicht ook zijn volgende slachtoffer. We kunnen er dus van uitgaan dat de groep alles in het werk zal stellen om Mike’s zus te redden. Daarvoor zullen ze gebruik moeten maken van Vecna’s achilleshiel: muziek, en met name het favoriete liedje van het slachtoffer. Vergeet niet dat het de hit ‘Running Up That Hill’ was die Max hielp te redden.

Veel internetgebruikers gaan ervan uit dat het Eddie is die Nancy van een zekere dood zal redden. De teaser voor de laatste twee afleveringen toont de jonge rebel, gitaar in de hand, een wild lied spelend uit het Upside Down. Andere fans zijn er echter van overtuigd dat het Robin is die haar nieuwe vriendin zal helpen. Tijdens het bezoek aan Nancy’s kamer in de Upside Down-wereld bekeek Robin namelijk enkele van haar tapes, of opende ze zelfs haar muziekdoos...

Karen, de zus van Vecna?

Het einde van seizoen 4 maakt veel bekend over Vecna’s verleden. Zijn echte naam is Henry Creel, en hij heeft vreemde krachten sinds zijn kindertijd. Op een dag vermoordt hij zijn hele familie, te beginnen met zijn moeder en dan zijn zus, maar hij slaagt er niet in zijn vader uit te schakelen. Zijn vader wordt beschuldigd van de misdaad en belandt in een psychiatrisch ziekenhuis, in de overtuiging dat zijn zoon dood is.

In werkelijkheid is Henry Creel Peter geworden, de nummer één van het experiment in Hawkins’ lab. Hij verandert in Vecna wanneer Eleven hem naar het Upside Down stuurt. Sommige fans denken dat er verbanden te vinden zijn tussen Vecna en andere personages uit de serie. Te beginnen met Karen, Will en Nancy’s moeder.

Karen Wheeler is er al bij sinds het begin van de show, maar lijkt een volkomen onschuldig personage te zijn. Maar voor de meest inventieve fans zou ze weleens de zus van Vecna kunnen zijn. Ze zou niet zijn gestorven als gevolg van de aanval van haar broer. Verschillende details zetten de internetgebruikers op dat spoor, te beginnen met het beperkte leeftijdsverschil tussen Karen en Henry, hun fysieke gelijkenis, of, eenvoudigweg, het feit dat Karen haar eigen promotieposter heeft, terwijl ze maar een secundair personage is. Deze theorie lijkt echter nogal vergezocht.

Elevens afstamming

We weten weinig over het verleden van Elf. Wel weten we dat er op haar werd geëxperimenteerd in het laboratorium van Hawkins, omdat ze over vreemde krachten beschikt. In seizoen 2 ontdekten we wie de moeder van Eleven is, terwijl Dr. Brenner, die het experiment uitvoert, zich als een vaderfiguur voor het meisje opwierp.

Maar hoewel ze hem “vader” noemt, is Brenner niet de echte vader van Eleven. Bovendien komt de vraag wie haar vader is, slechts zelden aan de orde. Fans werden aan hun verbeelding overgelaten: wat als Eleven de dochter is van Henry Creel, de nummer 1? We weten nu dat hij de bron is van het experiment in het lab.

Sommigen speculeren dat Dr Brenner het DNA van de jongeman heeft gebruikt om zijn krachten te repliceren. Daarom zouden andere kinderen in het programma in feite Henry’s nakomelingen kunnen zijn... En dus die van Vecna! Hierdoor zou Eleven de dochter van niemand minder dan haar ergste vijand zijn...

Redt Erica de wereld?

Als je ‘Stranger Things’ leuk vindt, vind je het personage van Erica vast leuk. Lucas’ kleine zusje is nogal opvliegend, wat haar de beste punchlines in de serie oplevert. Het is niet de eerste keer dat zij een rol speelt bij het oplossen van de puzzels die het haar metgezellen moeilijk maken.

Heel wat internetgebruikers zijn ervan overtuigd dat Erica een grote rol zou kunnen spelen in de strijd tegen Vecna. Deze theorie is gebaseerd op het Dungeons and Dragons-spel dat gespeeld wordt aan het begin van seizoen 4. De ‘Hellfire club’, voorgezeten door Eddie, komt bijeen om te vechten. Het personage Vecna is hierbij de belangrijkste vijand van de spelers. Om hem te vernietigen gooit Dustin de dobbelstenen, die op 11 terechtkomen, maar ze verliezen het gevecht. Een knipoog die zou kunnen betekenen dat Elf niet in staat is om het monster te verslaan?

Uiteindelijk gooit Erica op haar beurt de dobbelstenen en behaalt een score van 20, waardoor Vecna een harde klap krijgt. Als we ons voorstellen dat deze scène een voorafspiegeling is van het hele seizoen, dan kunnen we aannemen dat Erica de groep te hulp zal komen en misschien de genadeslag toebrengt om Vecna te vernietigen, waar Eleven dat niet kan.

 Ontdek het laatste deel van ‘Stranger Things’ seizoen 4 vanaf 1 juli op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top