EU levert beschermingsmateriaal tegen chemische, biologische en nucleaire incidenten

Nieuws | De Europese Commissie heeft haar strategische noodreserve rescEU aangesproken om Oekraïne te voorzien van medisch materiaal, beschermende kleding en materiaal dat ingezet kan worden bij chemische, biologische of nucleaire incidenten.

Door Belga

Deel dit nieuws

Op vraag van Oekraïne levert de EU 300.000 gespecialiseerde beschermingspakken, 5.600 liter ontsmettingsmiddelen en materiaal voor ontsmettingsoperaties. Daarnaast doneert de EU ook beschermend materiaal voor zorgpersoneel, infusiepompen, beademingsapparaten en bewakingsmonitoren voor patiënten. 

De Europese leveringen hebben een waarde van 11,3 miljoen euro. Ze worden voorzien vanuit de opslagplaatsen in Roemenië, Zweden, Hongarije, Duitsland, Griekenland en Denemarken. 

"Via het Europese civiele beschermingsmechanisme hebben al dertig landen goederen gedoneerd aan Oekraïne, maar door de immense medische noden die veroorzaakt worden door de oorlog hebben we ook de strategische voorraden van rescEU gemobiliseerd", legde eurocommissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarcic vandaag uit in een mededeling. 

RescEU is tijdens de coronacrisis inderhaast aangelegd om lidstaten met tekorten aan medisch materiaal te helpen. De voorraden worden volledig door de EU gefinancierd en opgeslagen in een aantal lidstaten. De voorraden bevatten ook medicatie en andere hulpmiddelen die specifiek van pas komen in het geval van chemische, biologische of nucleaire incidenten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top