Pickx @ the festivals: Clairo staat voor het eerst op het podium van Rock Werchter

Rock Werchter | Heel wat muzikale carrières zijn in deze moderne tijden ontstaan op het internet en dat was voor Claire Cottrill, beter bekend als Clairo, niet anders. Deze 23-jarige Amerikaanse singer-songwriter plaatst al tien jaar lang muziek vanuit haar slaapkamer online en kende in 2017 haar definitieve doorbraak. Dit jaar komt ze naar Rock Werchter en daarom blikt Proximus Pickx terug op haar jonge, maar nu al indrukwekkende carrière.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na jarenlang voor een kleine maar trouwe fanbase te hebben gespeeld, kwam de carrière van Claire Cottrill eind 2017 pas echt in een stroomversnelling terecht. Ze had toen zopas het nummer ‘Pretty Girl’ gepubliceerd en wist daarmee miljoenen mensen te bekoren. Die ontdekten al gauw dat Cottrill, beter bekend als Clairo, nog een bijstergoede single in had staan: ‘Flaming Hot Cheetos’. Hierdoor kwamen ze tot het besef dat deze artieste tot grootse dingen in staat is.

Zowel ‘Pretty Girl’ als ‘Flaming Hot Cheetos’ behoren tot het zogenaamde bedroom pop-genre. In het eerste nummer zingt Cottrill over hoe ze in het verleden meermaals probeerde om het perfecte meisje te zijn waardoor ze haast vergat wie ze werkelijk was. In het tweede nummer zingt Cottrill over een relatie die eigenlijk niet goed voor haar was, maar waarvan ze toch moeilijk afstand kon nemen. Op zowel ‘Pretty Girl’ als ‘Flaming Hot Cheetos’ hoor je invloeden uit het lo-fi-genre en daarmee weet de piepjonge artieste zich van de meeste concullega’s uit hetzelfde genre te onderscheiden.

Eén EP en twee albums

Ze kreeg steeds meer aandacht en werd zelfs opgebeld door de platenbazen van Capitol Records, RCA en Colombia. Uiteindelijk tekende ze een contract bij The Fader, een onafhankelijk muzieklabel uit New York dat ook een magazine uitbrengt. In samenwerking met The Fader probeerde ze om het imago van eendagsvlieg definitief van haar af te schudden en bracht ze haar allereerste EP uit, ‘Diary 001’ waarop ook enkele van haar oude nummers prijken.

In 2018 bracht ze het populaire nummer 'Bags' uit’. Kort na de release van dit nummer, kondigde ze aan dat ze druk aan haar eerste studioalbum aan het werken was. Dat album kwam er in de zomer van 2019, kreeg de naam ‘Immunity’ mee en zette haar definitief op de muzikale kaart. De titel van het album werd overigens niet toevallig gekozen. Cortril lijdt aan een auto-immuunziekte die vroegtijdige reuma bij haar deed ontstaan.

Het album bevat enkele sterke nummers waaronder ‘Alewife’. Hierin zingt Cottrill over een zeer moeilijke periode in haar leven. De artieste kreeg tijdens het maken van het album ook hulp van Rostam Batmanglij. Hij was in een vorig leven lid van de band Vampire Weekend en nam de productie van ‘Immunity’ mee voor zijn rekening. ‘Immunity’ zorgde ervoor dat Clairo een steeds gangbaardere naam werd in Amerikaanse muzikale kringen. Kort na de release van haar album was de jonge artieste ook op het podium te zien met Charli XCX, Mura Masa, Arlo Parks, Dua Lipa, DJ Khaled en Tame Impala.De beste muzikale klik had Clairo echter met Lorde. De Nieuw-Zeelandse-Kroatische singer-songwriter werkte mee aan twee nummers van Clairo’s meest recente album ‘Sling’, namelijk ‘Blouse’ en ‘Reaper’. Dat album gaat deels over de relatie die ze onderhoudt met haar huisdier, hond Joanie. Clairo reflecteert over wat het voor haar betekent om te zorgen voor een ander wezen. Ze richt de blik ook op het verleden van haar moeder, en vraagt zich af welk leven zij had toen ze nog geen kinderen had. Clairo vertelt hoe het is om vrouw te zijn en hoe vrouwen met verschillende, soms onrechtvaardige, aspecten in het leven omgaan. Dit alles doet ze met haar heerlijke typische sound en boterzachtige stem.Mis het allereerste optreden van Clairo op Rock Werchter zeker niet. Ze is op zaterdag 2 juli vanaf 17u35 te zien en te beluisteren in KluB C.

Beleef Rock Werchter live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 30 juni en 3 juli alle concerten terugvinden op Pickx.be! Of volg het feestgedruis ‘s avonds via de app of op Pickx Live (zender 11). Download de app hier voor Android en Apple.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top