Al 23 doden geteld na poging van migranten om Spaanse exclave binnen te dringen

Nieuws | Al 23 Afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken in de Spaanse exclave Melilla in Marokko. Vrijdag probeerden zowat 2.000 vluchtelingen Melilla binnen te raken. Dat melden de lokale Marokkaanse autoriteiten zaterdagavond in een nieuwe balans.

Door Belga

Deel dit nieuws

In die laatste balans spreken de autoriteiten van de provincie Nador verder van 18 migranten en één lid van de veiligheidsdiensten die onder medische observatie blijven. Mogelijk loopt het aantal doden nog verder op.

Goed 130 migranten slaagden er na de bestorming van de grenshekken in Melilla te bereiken. Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd. Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, kreeg de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.

Vanuit Madrid werd zaterdag hard uitgehaald naar "een aanval" tegen de Spaanse territoriale integriteit. Premier Pedro Sanchez omschreef het drama als "een gewelddadige aanval, georganiseerd door de maffia die die betrokken zijn bij mensensmokkel op een stad die op Spaans grondgebied ligt". Sanchez had lof voor het werk van de Marokkaanse veiligheidsdiensten.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van Afrikaanse vluchtelingen, omdat ze zo Spanje en de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top