Greta Thunberg verrassend op podium Glastonbury

Festivals | Greta Thunberg is zaterdagnamiddag onaangekondigd op het podium van het Britse muziekfestival Glastonbury gekomen. De Zweedse klimaatactiviste haalde uit naar de wereldleiders en vroeg het publiek actie te ondernemen tegen de klimaatverandering.

Door Belga

Deel dit nieuws

Thunberg (19) richtte haar pijlen op de wereldleiders. "Die zeggen dat ze iets aan het probleem doen, terwijl ze juist het tegenovergestelde doen", zei de Zweedse. "Ze kunnen claimen dat ze het beste met het klimaat voorhebben, terwijl ze tegelijkertijd de fossiele infrastructuur in hun land uitbreiden. Ze kunnen zeggen dat ze alles doen voor het klimaat en ondertussen nieuwe kolencentrales openen of oliepijpleidingen aanleggen."

"We naderen de afgrond", aldus Thunberg, die op het hoofdpodium verscheen waar later zaterdag ex-Beatle Paul McCartney zal optreden. "Laat niet toe dat we nog een centimeter dichter naar de afgrond bewegen."

De jongeren moeten het verschil maken, meent de klimaatactiviste. "Tot nu toe hebben generaties voor ons gefaald." Hebzucht en egoïsme zorgden er volgens Thunberg voor dat een klein deel van de mensheid onvoorstelbare winsten kon maken ten koste van de hele wereldbevolking. "Maar nu hebben jij en ik de historische verantwoordelijkheid om het tij te keren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top