Bassist John Entwistle is 20 jaar dood: dit zijn de grootste hits van The Who

Muziek | Bassist John Entwistle overleed 20 jaar geleden aan een hartaanval, veroorzaakt door een onbekende hoeveelheid cocaïne. Ondanks zijn onorthodoxe levenswijze groeide "Thunderfingers", zoals de Britse muzikant wel eens werd genoemd, tot een van de populairste rockbassisten aller tijden uit. Dankzij Entwistle trad de basgitaar als instrument meer op de voorgrond in het rockgenre. Reden genoeg om drie van de beste nummers van The Who terug op te diepen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

'My Generation'

In een lijstje als deze kan 'My Generation' eigenlijk niet ontbreken. Pete Townshend schreef de rockhit in 1965 als een lijflied voor de rebelse jeugd. Het nummer laat zich niet alleen opmerken als een van de eerste hits waarbij de leadzanger(s) en achtergrondzangers afwisselend zingen, maar ook omdat John Entwistle een van de eerste bassolo's op een rockplaat ten gehore bracht. Voor de opnames zou de bassist naar verluidt vier basgitaren hebben versleten, want door zijn speeltechniek brak er vaak één of meerdere snaren. 

'Won't Get Fooled Again'

Waar 'My Generation' zowat de revolutie preekte, is 'Won't Get Fooled Again' een antirevolutionair pamflet. Origineel duurde het nummer 8,5 minuten, maar dit werd door de platenbonzen iets te lang geacht om te verkopen. Een drastisch ingekorte versie haalde in 1971 de Amerikaanse hitparade en piekte op nummer 15. Fans van The Who hebben ongetwijfeld warme herinneringen aan dit nummer, want 'Won't Get Fooled Again' stond op bijna elke setlist van 'The Who' sinds ze het lied voor het eerst live zongen in februari 1971.

'Baba O'Riley'

Dit nummer van het album 'Who's Next' is een van de meest experimentele nummers die The Who ooit hebben uitgebracht. Pete Townshend liet zich tijdens de compositie onder meer inspireren door de spirituele schrijfsels van de Indiase-Iraanse goeroe Meher Baba en een optreden op het legendarische festival Woodstock. In het nummer combineerde hij voor het eerst een synthesizerintro met hardrock, wat een opvallend tijdloos nummer opleverde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top