BK: een dagzege die een volledig jaar deugd doet

Wielersport | De trui van Belgisch kampioen dragen is een hele eer die iedere wielrenner in zijn carrière wil meemaken. Hij mag de tricolore trui dan immers 365 dagen dragen, in elke wedstrijd waarin hij start, waar ook ter wereld.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Een terugblik op 10 kampioenen die in de mooiste trui van het Belgische peloton mochten rondrijden.Merckx, één enkele keer


Roger De Vlaeminck, twee keer winst in 12 jaar


Met 12 jaar verschil wordt Roger De Vlaeminck Belgisch kampioen:  in 1969 in Mettet (voor Godefroot), in zijn eerste jaar bij de profs, en in 1981, in Putte (voor Géry Verlinden), op het einde van zijn carrière. Roger de Vlaeminck reed veel voor Italiaanse ploegen en dan was het Belgische kampioenschap niet een van zijn prioriteiten. Hij is een van de 17 renners die zich twee keer konden kronen tot Belgisch kampioen.
Gilbert, 2011 en 2016


Dichter bij het heden liet Philippe Gilbert een dubbel in deze wedstrijd optekenen. Vijf jaar na zijn eerste overwinning in Hooglede-Gits in 2011, deed hij het in 2016 op zijn 33e opnieuw, door vluchtgenoot Tim Wellens te verslaan in een sprint aan de Lacs de l'Eau d'Heure.
Géry Verlinden, een verrassende winnaar


Géry Verlinden won in 1979 in Neder-Over-Heembeek, voor Eddy Schepers en Marc Renier, en het jaar daarop won hij het kampioenschap van Zürich. Hij is een van de renners die voor een enorme verrassing zorgden op een Belgisch kampioenschap.
Van Impe, kampioen op zijn 37e


Lucien Van Impe, die we gewoon zijn te zien in het geel of met bolletjes op de foto's van die tijd, werd ook Belgisch kampioen, op zijn 37e: in 1983 was hij op de lastige omloop van Ronse sneller dan Marc Sergeant en Michel Dernies. Hier ziet u hem in de Belgische kleuren in de Tour van 1983 met Laurent Fignon en Pedro Delgado.
Stijn Devolder, drie keer winnaar


Devolder is een drievoudige Belgische kampioen (net als Rik Van Steenbergen): hij won voor het eerst in Ronse in 2007, voor Boonen en Gilbert, dan in 2010 in Leuven (voor Gilbert) en tot slot in La Roche-en-Ardenne in 2013 (voor Gianni Meersman). "Ik hou van de sfeer van het kampioenschap. Het is een speciale sfeer, met de rondjes over het parcours en de vele supporters die hun favorieten toejuichen. Ik had het geluk om drie keer te winnen, om drie keer de Belgische kampioenentrui te dragen. En bij elk van mijn overwinningen kwam ik altijd alleen aan, zodat ik elke keer van mijn succes kon genieten. Bovendien is het een van de mooiste truien van het peloton."
Wilfried Nelissen, twee titels en een controverse


Wilfried Nelissen heeft viermaal de titel van Belgisch kampioen op de weg gewonnen: in 1986 bij de nieuwelingen, in 1990 bij de amateurs en in 1994 (in Liedekerke) en in 1995 (in Geel) bij de profs. De titel van 1995 was zeer omstreden: in Geel versloeg hij Tom Steels en Johan Museeuw in de sprint. Hij profiteerde van het werk van Johan Capiot, zijn vriend en trainingsmaatje, maar lid van de Italiaanse ploeg Refin. De Belgische wielerbond legde Nelissen en Capiot een boete op, en Capiot werd ook door zijn ploeg geschorst.
Museeuw, twee truien in de kast


Johan Museeuw kroonde zich tot Belgisch kampioen in 1992 in Peer en in 1996 in Chapelle-lez-Herlaimont, waarbij hij zijn vluchtmakkers Geert Van Bondt en Johan Bruyneel met gemak versloeg in de sprint. Johan Museeuw werd ook derde in 1995. Omdat zijn aandacht vooral ging naar de voorjaarsklassiekers, was het nationale kampioenschap nooit een doel van Museeuw.

Video : Museeuw kroont zich in 1996
Tom Steels, de enige die het shirt 4 seizoenen gedragen heeft


Viervoudig winnaar Tom Steels is nog steeds recordhouder voor het aantal overwinningen in het Belgisch kampioenschap op de weg. Bekroond in 1997, 1998, 2002 en 2004 sprak hij vaak over de magie van deze trui: "Met deze trui om de schouders ben je niet langer een anonieme renner. Mensen herkennen je. Je wordt er heel zichtbaar door. Als je het geluk hebt om daarna deel te nemen aan de Tour de France, voel je je anders."
Willy Teirlinck, een speciale band met de trui


Willy Teirlinck, een bescheiden ploegmaat van Lucien Van Impe, maakt 4 seizoenen een doel van de tricolore trui. Hij won de titel in 1975, werd vervolgens derde in 1976 (toen Maertens won) en nog eens tweede in 1978 (toen Pollentier won). Hij won ook vijf etappes in de Tour en twee in de Vuelta.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top