Ismael Debjani profiteert van kopwerk van anderen en wint 5.000 meter in de sprint

Sport | Ismael Debjani heeft vrijdag op het BK atletiek in Gentbrugge de titel veroverd op de 5.000 meter. Hij profiteerde van het kopwerk van anderen, zette pas in de laatste 200 meter zijn turbo aan en won in een persoonlijk record van 13:33.04.

Door Belga

Deel dit nieuws

Michael Somers was naar Gentbrugge gekomen om de limiet voor het EK atletiek in München, die 13:24.00 bedraagt, te lopen. Hij had daarom zijn twee trainingsmakkers Thomas Vanoppen en Hamish Carson opgedragen om tempo te maken, maar het ging net een klein tikkeltje te traag. Somers nam na drie kilometer over van zijn hazen en kreeg geen steun van Debjani, die op zijn spurt rekende. Net als Debjani hield Somers wel een persoonlijk record over aan het BK, want hij finishte als tweede in 13:33.92.

Op de 10.000 meter is Somers wel geplaatst voor het EK. Ismael Debjani is op de 1.500 meter geplaatst voor zowel het EK als het WK in Eugene. Beiden krijgen volgende zaterdag in Heusden een uitgelezen kans om nog sneller te gaan over 5.000 meter.

"Mijn plan was om te volgen en pas in de laatste ronde aan de kop te komen", zei Debjani. "Het is nu eenmaal een kampioenschap en dan is het mijn goed recht om mijn eigen tactiek te bepalen en niet aan de kop te komen. Ik zag het vooral als een testje in functie van Heusden volgende week. Er is mij verteld dat er daar richting 13:15 gelopen wordt, maar zelfs als ik daar de EK-limiet loop, mik ik in München toch in de eerste plaats op de 1.500 meter."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top