Zizou Bergs krijgt wildcard voor Wimbledon: wordt hij de nieuwe Goffin?

Sport | Er lijkt dezer dagen geen rem te staan op Zizou Bergs. De 23-jarige tennisser uit het Lommel steeg op een jaar tijd met 74 plaatsen op de ATP-ranking, waar hij nu 146e op staat. Hij won de voorbije jaren talloze toernooien en kreeg een paar weken geleden zelfs een wildcard voor Wimbledon cadeau. Als hij zo doorgaat, wordt Bergs dan de nieuwe David Goffin?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na Xavier Malisse, Olivier Rochus en David Goffin lijkt er een nieuw mannelijk tennistalent te zijn opgestaan. Dat talent luistert naar de naam Zizou Bergs, is amper 23 jaar oud en is sinds 2018 professioneel tennisser bij de mannen. In 2019 kende Bergs een kleine dip en vroeg hij zich zelfs af of hij het spelletje nog wel leuk vond. Dit jaar kreeg hij een wildcard voor Wimbledon in de bus. Het kan dus snel verkeren. De naam van Bergs doet in de tenniswereld vooral een belletje rinkelen omdat de jongeling in 2020 al eens een wildcard kreeg. Dat was toen voor de European Open in Antwerpen.

Hij stond op dat moment op nummer 528 van de ATP-ranking en versloeg in de eerste ronde de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas die toen nog op 45e plaats. Het was meteen de allereerste ATP-overwinning uit zijn carrière. In de tweede ronde kwam hij de Rus Karen Khachanov (de toenmalige nummer 17 van de wereld) tegen. Die moest flink zijn best doen om onze landgenoot over de knie te leggen (5-7, 6-4, 6-4) waarna het sprookje ten einde kwam.

Opnieuw een wildcard en top 200

Bergs had de smaak te pakken en won in 2021 drie challenger-titels (Sint-Petersburg, Almaty en Lille). Hij sprong dat jaar van ATP-ranking 528 naar plaats 190 en kwam op die manier de top 200 binnen. Hij kreeg opnieuw een wildcard voor de European Open in Antwerpen maar geraakte toen niet verder dan de eerste ronde. Dat deerde hem blijkbaar niet want kort daarna won Bergs een ‘TieBreakTens’-toernooi in Dubai. TieBreakTens is een vorm van tennis waarbij er enkel met tie-breaks wordt gespeeld. Er zijn geen games of sets. De speler die het eerst tien punten scoort en bij een gelijkopgaande score twee punten uitloopt op zijn tegenstander, wint.

Dit jaar wist Bergs de Ilkley Trophy te winnen, steeg hij naar plek 148 en hierdoor bemachtigde hij een felbegeerde wildcard voor Wimbledon dat vandaag van start gaat en duurt tot en met zondag 10 juli. Het wordt de eerste keer dat de naam van Zizou Bergs op de hoofdtabel van een Grand Slam-tennistoernooi zal prijken en Bergs zal het in de eerste ronde moeten opnemen tegen de Brit Jack Draper (ATP 108). De 23-jarige jonge Belg heeft echter geen last van druk, stelt hij. “Zo’n omstandigheden geven me eerder een boost”, klinkt het. “Het geeft me goesting om mooie punten te maken.” Hopelijk zorgt die boost ervoor dat Bergs het ook in Wimbledon heel ver schopt.

Volg Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen, van maandag 27 juni t.e.m. zondag 10 juli op Eurosport 1 beschikbaar in het basisaanbod van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top