De drie Deense etappes van de Ronde van Frankrijk beloven spectaculair te worden

Wielersport |

Het is zover! De start van de 109e Tour de France wordt vrijdag 1 juli in Kopenhagen gegeven. Het Deense programma van 's werelds grootste wielerevenement zal een verscheidenheid aan parcours bieden waarbij zowel krachtpatsers, waaierspecialisten en sprinters aan hun trekken zullen komen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Nog maar een paar dagen te gaan voor de meest noordelijke start tot nog toe in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk, die voor het eerst in Denemarken start. Het begint op vrijdag 1 juli met een snelle individuele tijdrit van 13 kilometer door de straten van Kopenhagen, een paradijs voor fietsers. Het is voor het eerst sinds 2017 dat de Tour start met een tijdrit. Op een zeer vlak en technisch parcours zullen de grote specialisten in de discipline zoals Filippo Ganna, Wout van Aert of Stefan Küng een mooie strijd leveren om de eerste gele trui van deze 109de editie te kunnen dragen.

Waaiers onvermijdelijk

Na de tijdrit in de hoofdstad bevat het Deense programma nog twee ritten. De 202,2 kilometer lange etappe tussen Roskilde en Nyborg zou zaterdag wel eens een groot spektakel kunnen worden. Aan het profiel van de etappe te zien, lijkt de kans groot dat die uitdraait op een massaspurt, al kan een onvoorspelbare finale daar anders over beslissen. Na een eerste deel met één of twee korte klimmetjes moet het peloton immers de Grote Belt (of Storebælt in het Deens) oversteken, een zeestraat tussen de twee grootste eilanden van Denemarken die met elkaar verbonden zijn door een 18 kilometer lange brug. De wind zal daar meer dan één renner in moeilijkheden moeten brengen – fietsers worden trouwens normaal niet op de brug toegelaten.

De favorieten voor de ritzege en het algemeen klassement zullen voorzichtig moeten zijn, want we kunnen een tactische koers krijgen van een van de teams die gespecialiseerd zijn in het waaierrijden. Krijgen we met andere woorden een eerste koninklijk duel tussen de sprinters of zal een groep sterke renners die de felle windstoten het best hebben weerstaan om de overwinning strijden?

Feestje voor de sprinters

De volgende dag wordt de laatste etappe op Deense bodem verreden tussen Vejle en Sonderborg over 182 km. Ook al staan er drie beklimmingen van vierde categorie op het programma, het zal hoogstwaarschijnlijk een sprint zijn die bepaalt wie in het zuiden van Denemarken de zege op zijn palmares mag schrijven. De renners zitten weliswaar niet ver van de kust, maar de wind zal minder aanwezig zijn in vergelijking met de rit van de dag voordien. De etappe zou dus makkelijker te controleren moeten zijn en zou normaal op een massasprint moeten uitdraaien aan de vooravond van de transfer naar Frankrijk en een ongewoon vroege eerste rustdag.

Volg de Tour de France van 1 tem 24 juli op Eén en Canvas via Sporza. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top