Pickx @ the festival: Phoebe Bridgers op Rock Werchter

Rock Werchter |

"I'm not afraid of anything at all”, zingt Phoebe Bridgers in het begin van het nummer ‘Sidelines’. Waarna ze een aantal potentiële angsten opsomt, zoals aardbevingen, vliegtuigongelukken en het opgroeien in het algemeen. Het is typerend voor de fragiele indierock van de Amerikaanse die op zaterdag 2 juli op Rock Werchter optreedt. Een portret van deze zangeres wiens folkachtige liedjes tegelijk grappig en grimmig zijn.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In de wereld van Phoebe Bridgers klinkt zelfs het meest pure liefdesliedje bitterzoet. De Amerikaanse, sommigen zien haar zelfs als de volgende Bob Dylan, weet dan ook als geen ander over droeve gevoelens te zingen. Meer nog: ze is ook opmerkelijk openhartig, zowel in haar licht melancholisch gekleurde songs als op sociale media.

Experimenteren en turbulentie thuis

De in Los Angeles geboren Phoebe Bridgers (27) was al van jongs af aan getriggerd door muziek, onder meer dankzij de platencollectie van haar broer, Jackson Bridgers (vernoemd naar muzikant Jackson Brown). Maar de drive om zelf ook muziek te maken werd opgepookt toen ze op haar 13de de muziek ontdekte van wat misschien nog altijd haar grootste muzikale idool is: de inmiddels overleden indie-legende Elliott Smith.

Hoewel ze als tiener met een depressie worstelde, koos ze toch voor de prestigieuze Los Angeles County High School for the Arts. En van één ding is ze zeker: de school hielp haar om een werkethiek te cultiveren. “Ik weet niet hoeveel ik heb geleerd over songwriting uit mijn levenservaringen, maar ik zong toen elke f**king dag en volgde ook les muziektheorie”, klinkt het.

Op de middelbare school experimenteerde de muzikante ook met haar gender- en seksuele identiteit en uiteindelijk kwam ze ook uit de kast als biseksueel. Die outing viel wel gepaard met een turbulente situatie thuis. Haar vader had nogal losse handen en mishandelde haar moeder. “Het was het schoolvoorbeeld van huiselijk geweld”, zegt Bridgers over die situatie thuis. Maar opnieuw is er de muziek die soelaas biedt. Om aan dat geweld te ontsnappen, reed haar moeder haar bijvoorbeeld naar concerten. De opluchting was dan ook groot, toen haar ouders scheidden tegen de tijd dat ze 20 werd.

Doorbraak

Ondertussen was Phoebe Bridgers ook beginnen optreden. Eerst tijdens haar middelbare school, met de vrouwelijke punkband Sloppy Jane waarvan de frontvrouw vaak naakt stripte tijdens de optredens. Later solo in L.A.. Op een van die optredens werd ze opgemerkt door voormalig Lemonheads-advocaat John Strohm. Hij was meteen onder de indruk van haar magnetische persoonlijkheid, de kracht van haar songwriting en haar ongelooflijke stem. Stohm hielp Bridgers later ook aan een deal met Dead Oceans, het indielabel waar ze nu nog bijzit en waar ze ondertussen ook haar eigen label heeft opgericht – Saddest Factory.

In die periode werd Phoebe Bridgers ook voorgesteld aan singer-songwriter Ryan Adams die meteen gefascineerd was. Zo hielp Adams Bridgers met de productie van haar eerste EP, ‘Killer’ (2015). Hun ontmoeting en samenwerking draaide later wel slecht uit. Hoewel er een leeftijdsverschil was van twintig jaar begonnen de twee een romance. Maar omdat Adams zich nogal possessief opstelde en haar constant sms’jes stuurde om te weten waar ze de hele tijd was, maakte Bridgers een einde aan de relatie. Later probeerde ze nog wel een keer met Adams samen te werken door voor hem te openen bij een paar concerten. Toen hij haar de eerste dag vroeg om hem iets te brengen in zijn hotelkamer en Bridgers hem helemaal naakt aantrof, maakte ze er definitief een einde aan.

Twee jaar later, ondertussen kon ze ook goed rondkomen dankzij haar acteerwerk in commercials, volgde haar debuutalbum, ‘Stranger in the Alps’. Tijdens de productie kwamen ook voortdurend “ongelooflijke muzikanten onaangekondigd langs”, van T Bone Burnett en Blake Mills tot enkele bandleden van Bright Eyes.

De naam van Phoebe Bridgers genereerde nogal wat buzz in de muziekindustrie maar louter een solocarrière zag ze niet zitten. Samen met Julien Baker en Lucy Dacus vormde ze Boygenius en de band bracht in 2018 ook een EP uit. Met Conor Oberst van Bright Eyes stapte ze dan weer in Better Oblivion Community Center, dat in 2019 een album dropte.

En het hield niet op met opmerkelijke samenwerkingen, want ondertussen heeft ze op een of ander moment ook al muziek gemaakt of gejamd met mensen zoals Fiona Apple, Matt Berninger van The National, of band als Lord Huron.

Minder zelftwijfel

In 2020 volgde ‘Punisher’, het album waarmee ze definitief doorbrak. Dat Bridgers zoveel complimenten kreeg voor dat album – ze sleepte er ook vier Grammy-nominaties mee in de wacht - schreef ze toe aan haar ervaring dankzij het spelen met andere bands. En het feit dat ze zich beter en beter in haar vel begon te voelen, met minder zelftwijfel, ook al geeft ze toe dat ze nog altijd honderden dollars per week uitgeeft aan therapie.

Het feit dat Bridgers vaak nogal hilarisch of oneerbiedig aanwezig is op sociale media, heeft ongetwijfeld ook een steentje bijgedragen tot dat succes. Bridgers neemt geen blad voor de mond en haar Instagram- en Twitter-account zijn doorspekt met grappige memes, onconventionele bespiegelingen, openharige observaties en onthullende kiekjes.

Pikant detail: het waren vooral mannelijke platenbazen die Bridgers in het begin van haar carrière vertelden dat ze het online rustiger aan moest doen, omdat ze vonden dat haar muziek en haar media-aanwezigheid niet bij elkaar pasten. Over één ding is ze dan ook heel duidelijk: er is nogal altijd een overduidelijk verschil tussen de manier waarop vrouwen en mannen worden behandeld in de muziekbusiness. "Het is zo'n krankzinnige f**king dubbele standaard”, klinkt het.

Tenslotte, één lesje heeft Phoebe Bridgers van de coronapandemie geleerd, een periode dat ze geen liveconcerten kon geven. “Ik realiseerde me niet hoezeer ik afhankelijk was van mensen die elke avond naar me schreeuwden”, vertelde ze aan Rolling Stone. Wedden dat ze op Rock Werchter de schade gaat inhalen?

Phoebe Bridgers speelt zaterdag 2 juli op Rock Werchter. Haar optreden staat gepland in The Barn, om 16u35.

Beleef Rock Werchter live en op de eerste rij dankzij Proximus Pickx! Bekijk de livestream op pickx.be van 30 juni tot 3 juli, op de app of op Pickx Live (kanaal 11).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top