Onze Red Flames moeten hun tanden laten zien tegen Oostenrijk

Sport | Hoewel ze op papier een mooie overwinning hadden geboekt, waren de Red Flames donderdag maar half gerust tegen Noord-Ierland (4-1). Deze zondag zal de voetbalploeg in hun voorlaatste oefenmatch voor Euro 2022 tegenover Oostenrijk staan, een tegenstander van een volledig ander kaliber. Het staat vast dat de Red Flames boven zichzelf moeten uitstijgen om deze wedstrijd te winnen.

Na de pijnlijke 3-0 nederlaag in Engeland koos coach Ives Serneels voor een aanvallende aanpak in de thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland, door de aanvallers Janice Cayman en Hannah Eurlings toe te voegen aan zijn startopstelling. In de praktijk speelden de Red Flames een uur lang op een laag tempo. In Lier creëerden de Belgen kansen - en kregen ze er ook een paar tegen - maar slaagden ze er niet in de score te openen.

Met Noord-Ierland kregen de Red Flames een taai hapje voorgeschoteld. Noord-Ierland scoorde de gelijkmaker juist voor de rust nadat Tessa Wullaert in minuut 24 de debatten opende. Het leek alsof de Flames opeens beseften dat de zege niet zomaar in de schoot geworpen werd en - ere wie ere toekomt - schoten ze toen in actie door druk te zetten op de eilandbewoners. Helaas leidde dat pas laat in de wedstrijd tot resultaat. Toen Noord-Ierland met tien man kwam te staan nadat hun doelman een rode kaart had gekregen, konden de Flames eindelijk het verschil maken. Omstreeks minuut 86 boekte Ella Van Kerkhoven een voorsprong dankzij een fraaie kopbal. Wullaert scoorde vervolgens haar 67e goal voor de Flames, waarna Van Kerkhoven in het slot van de wedstrijd nog een bal binnentikte en zo haar comeback dubbel en dik verdiende.

Vervolg tegen Oostenrijk

Tegen Oostenrijk zullen ze tijdens de wedstrijd constanter moeten zijn. "We begonnen niet goed, we konden de ruimte tussen de linies niet vinden", oordeelde Wullaert na de wedstrijd. "Tijdens het EK zal niet alleen de tweede helft tellen, we zullen ook goed moeten beginnen." In dit opzicht zal de wedstrijd van zondag tegen het 21e gerangschikte land op de FIFA-ranglijst een goede test zijn.

"Oostenrijk is een goede ploeg die het verdient om op het EK aanwezig te zijn en beschikt over een zeer goede organisatie", waarschuwt Serneels. Tegen een land dat op papier op hun niveau staat, zullen de Flames een tandje moeten bijsteken om efficiënter te worden, en de verdedigende fouten achterwege te laten.

Volg de oefenwedstrijd van België tegen Oostenrijk op zondag om 17 uur op de zender Pickx Live of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.