Er was eens een Rode Duivel: Michel Wintacq

Voetbal | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Michel Wintacq.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Michel Wintacq begon zijn carrière bij La Louvière, waar hij van 1974 tot 1979 actief was. FC Luik plukte hem daar weg en hij speelde vier seizoenen voor de Luikenaars. Hij deed het er zeer goed en speelde er 131 partijen. In het seizoen 1982-1983 werd hij als verdediger zelfs clubtopschutter met zeven doelpunten.

Interland tegen Schotland

Zijn sterke prestaties bleven niet onopgemerkt en Wintacq voetbalde zich in de kijker van grote broer Standard. Zij plukten de verdediger weg bij FC Luik en de verdediger speelde in totaal 161 matchen voor de Rouches, waarin hij 13 keer raak trof. Wintacq werkte met Standard twee bekerfinales af, maar in 1984 was AA Gent met 2-0 te sterk en in 1988 won Anderlecht (2-0) het pleit.

Wintacq wist zich dus te tonen in het Belgische voetbal en werd naast een transfer naar Standard ook beloond met een selectie voor de Rode Duivels. Op 12 oktober 1983 nam België het in de WK-kwalificatiereeks op tegen Schotland. De Belgen trokken op die dag naar Hampden Park en Wintacq startte in de basis in een ploeg met kleppers als Jean-Marie Pfaff, Eric Gerets, Ludo Coeck, Frank Vercauteren, Jan Ceulemans en Nico Claesen. De 23.475 aanwezige toeschouwers zagen Frank Vercauteren de 0-1 scoren, maar Charlie Nicholas zorgde voor de 1-1-eindstand. De Belgen wonnen hun groep en gingen naar het EK in Frankrijk, waar ze werden uitgeschakeld in de groepsfase. Wintacq ging niet mee naar het Europees Kampioenschap en voor hem zou het bij die ene interland blijven.

Aan de slag als trainer

De verdediger verliet Standard in 1988 en zo kwam er een einde aan zijn carrière op het hoogste niveau. Hij verdedigde nog de kleuren van Racing Jet Waver, URS Centre en in 1992 hing hij er op 36-jarige leeftijd de schoenen aan de haak. Wintacq keerde nog terug in het voetbal. Hij was jarenlang werkzaam bij Bergen, waar hij als hoofd-, assistent- en interim-trainer actief was. Hij was later ook nog de sportieve baas bij Boussu Dour en RFC Tournai.

Fan van onze serie? Lees hier het verhaal van Geoffrey Mujangi-Bia.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top