One day, one goal: Zidane's eerste professionele doelpunt was al een juweeltje

Ligue 1 |

Zinédine Zidane was nog geen 18 jaar toen hij zijn profdebuut maakte bij AS Cannes. Maar het was pas in zijn derde seizoen dat hij zijn doelpuntenteller opende. En op wat voor een manier! Het was een doelpunt dat niet alleen een geweldige carrière inluidde maar ook het Zidane-tijdperk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wanneer we aan Zinédine Zidane denken, associëren we hem onvermijdelijk met Real Madrid of Juventus, de twee Europese topclubs waar hij uitgroeide tot een voetbalmonument. De wat oudere voetballiefhebbers zullen wellicht ook aan Bordeaux denken, waar hij ook ongelooflijke wedstrijden speelde waardoor hij al snel een van de beste Franse voetballers in de Ligue 1 werd. Het was echter bij AS Cannes dat de in Marseille geboren Zidane zijn profdebuut maakte. Bij Olympique de Marseille vonden ze hem te traag, waarna hij in 1987 onderdak vond bij Cannes om er een jaar later zijn debuut te maken in het eerste elftal.

Zizou moest echter tot 1991 wachten op zijn eerste doelpunt. Op 10 februari om precies te zijn, in een thuiswedstrijd tegen FC Nantes. "Ik was heel jong, ik had toen nogal wat haar", zei Zidane veel later, toen hij vertelde over zijn eerste doelpunt bij de profs. Het was een bijzonder fraai doelpunt, een dat niet onder moest doen voor die gescoord tijdens de finale van het WK of die van de Champions League.

Technisch verfijnd

Dat seizoen zette Cannes een fantastische reeks wedstrijden in de competitie neer, eindigde het vierde en kwalificeerde het zich ook voor het eerst voor de UEFA Cup (de voorloper van de Europa League). Zidane speelde mee in 28 wedstrijden en was goed voor 5 assists en 1 doelpunt. Maar wat voor een doelpunt. De Marseillaan rondde een aanval af op een manier zoals alleen de grote spelers dat kunnen om zo zijn doelpuntenteller op te starten.

Het eerste doelpunt van de Fransman kwam er toen hij een allesbehalve afgemeten dieptepass langs achter aannam, en hij zichzelf toch nog voor het doel wist te krijgen. "Ik pak de bal met de buitenkant van mijn voet aan. Ik til het leer zelfs een beetje op, zodat de bal stuitert”. De goed oplettende Zidane had ondertussen gezien dat de doelman van de tegenpartij een beetje uit zijn doel was gekomen en hij besloot te lobben. "Het is een mooie herinnering", lacht hij breed als hij erover vertelt, zoals je op het YouTube-filmpje kan zien.

Bevestiging

Zidane scoorde dat seizoen slechts dat ene doelpunt, op de leeftijd van 18 jaar. Maar het volgende seizoen was veel beter. In zijn laatste seizoen bij Cannes scoorde hij 5 doelpunten en gaf hij 8 assists. Dat was voldoende om FC Girondins de Bordeaux te overtuigen om hem aan te trekken. Bij Bordeaux zal hij een waanzinnige dimensie krijgen en hij wordt ook een van de beste voetballers in het Franse kampioenschap waardoor ook in het buitenland zijn naam alsmaar meer begon te vallen. Aan het einde van zijn vierde seizoen, vloog hij naar Turijn en ging hij voor Juventus FC spelen.

Tijdens zijn Italiaanse periode werd Zidane een wereldvoetbalster. Hij won het kampioenschap van de Serie A, de Wereldbeker, de Gouden Bal in 1998 en in 2001 tekende Zidane voor Real Madrid, in wat toen het galactische tijdperk was, om vervolgens in 2002 de UEFA Champions League te winnen.

Ben je een fan van onze serie? Herbeleef het allereerste doelpunt van Erling Haaland voor Molde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top