Van stoomboot tot waterstofboot: Flandria wordt honderd jaar

Nieuws | De Antwerpse rederij Flandria bestaat honderd jaar. In aanwezigheid van minister-president Jan Jambon (N-VA) werd vandaag de verjaardag gevierd in de Antwerp Maritime Academy (Hogere Zeevaartschool).

Door Belga

Deel dit nieuws

Flandria, opgericht door de familie Van Marcke in 1922, heeft een legendarische status tot ver buiten Antwerpen. Miljoenen toeristen hebben de haven en het centrum kunnen bewonderen vanop de oude schepen. En nog steeds vertrekken er rondvaarten in de buurt van het MAS, al is de vloot vandaag een pak kleiner geworden in vergelijking met de gloriejaren.

"In 2003 werd Flandria verkocht aan de familie Leysen, nog later aan de maritieme Brabo groep", legt erfgenaam Jan Van Marcke uit. "Ook Studio 100 was ooit eigenaar. Brabo heeft veel boten van Flandria verkocht, over heel België." 

De geschiedenis van Flandria is ook iets wat ex-kapitein Marcel Annemans na aan het hart ligt. "Hopelijk herleeft Flandria opnieuw", vertelt Annemans. "Het is teleurstellend dat, onder andere door politieke factoren, een prachtig monument als Flandria ooit verloren ging."

De boten die vroeger op stoom voeren, moeten in de toekomst overschakelen op waterstof. Dat moet de glorietijden van Flandria terugbrengen. Erfgenaam Jan Van Marcke is daar, samen met Rudi Hendrickx van de NRGY-group, concrete plannen voor aan het maken. De droom is om een groot Flandria-jacht op waterstof te bouwen, al dan niet in samenwerking met de huidige eigenaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top