Van stoomboot tot waterstofboot: Flandria wordt honderd jaar
Nieuws | De Antwerpse rederij Flandria bestaat honderd jaar. In aanwezigheid van minister-president Jan Jambon (N-VA) werd vandaag de verjaardag gevierd in de Antwerp Maritime Academy (Hogere Zeevaartschool).
Door Belga

Deel dit nieuws
Flandria, opgericht door de familie Van Marcke in 1922, heeft een legendarische status tot ver buiten Antwerpen. Miljoenen toeristen hebben de haven en het centrum kunnen bewonderen vanop de oude schepen. En nog steeds vertrekken er rondvaarten in de buurt van het MAS, al is de vloot vandaag een pak kleiner geworden in vergelijking met de gloriejaren.
"In 2003 werd Flandria verkocht aan de familie Leysen, nog later aan de maritieme Brabo groep", legt erfgenaam Jan Van Marcke uit. "Ook Studio 100 was ooit eigenaar. Brabo heeft veel boten van Flandria verkocht, over heel België."
De geschiedenis van Flandria is ook iets wat ex-kapitein Marcel Annemans na aan het hart ligt. "Hopelijk herleeft Flandria opnieuw", vertelt Annemans. "Het is teleurstellend dat, onder andere door politieke factoren, een prachtig monument als Flandria ooit verloren ging."
De boten die vroeger op stoom voeren, moeten in de toekomst overschakelen op waterstof. Dat moet de glorietijden van Flandria terugbrengen. Erfgenaam Jan Van Marcke is daar, samen met Rudi Hendrickx van de NRGY-group, concrete plannen voor aan het maken. De droom is om een groot Flandria-jacht op waterstof te bouwen, al dan niet in samenwerking met de huidige eigenaar.
Meest gelezen
-
1
Festivals
Hoe de verrijzenis van Woodstock in 1999 uitdraaide op een fiasco
-
2
Pukkelpop
Noorse Aurora brengt fantasierijke en melancholische muziek in de Marquee
-
3
Series
Waarom ‘Better Call Saul’ de geschiedenis ingaat als één van de beste spin-off-series ooit
-
4
Festivals
Eerste editie Hear Hear op Pukkelpopweide lokt ongeveer 15.000 muziekliefhebbers
-
5
Series
Actie, humor en drama in de tv-tips van de week
Lees meer over Nieuws
-
Koen Naert wordt 8e in marathon, goud voor Richard Ringer
Koen Naert is er niet in geslaagd zijn Europese titel te verlengen op de marathon tijdens het Europees kampioenschap atletiek in het Duitse München. Hij werd achtste.
-
Geen finale tijdrit 1 kilometer voor Maxwell De Broeder en Arthur Senrame
Maxwell De Broeder en Arthur Senrame hebben zich op de Europese kampioenschappen baanwielrennen in München niet voor de finale van de 1 kilometer tijdrijden kunnen plaatsen. Maxwell De Broeder werd in de kwalificaties in 1:03.533 zestiende, Arthur Senrame in 1:04.072 zeventiende, op twintig deelnemers.
-
Verenigd Koninkrijk keurt als eerste land aangepast coronavaccin Moderna goed
Het Britse geneesmiddelenagentschap MHRA heeft het licht op groen gezet voor het aangepaste coronavaccin van biofarmabedrijf Moderna. Daarmee is het Verenigd Koninkrijk het eerste land waar het zogenaamde bivalente vaccin van Moderna een markttoelating heeft gekregen.
-
Hanne Verbruggen wordt 8e op marathon, Mieke Gorissen 13e
Hanne Verbruggen is op de achtste plaats geëindigd op de marathon tijdens het Europees kampioenschap atletiek in het Duitse München. Mieke Gorissen werd 13e, Astrid Verhoeven 33e.
-
Movistar met Enric Mas voor het klassement, 16e en laatste deelname voor Valverde
Movistar heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de Ronde van Spanje, die vrijdag van start gaat in het Nederlandse Utrecht.
-
Afgezette regeringsleider Suu Kyi nog eens veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie
De afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft een bijkomende celstraf van zes jaar voor corruptie gekregen. Dat meldt een bron dichtbij het dossier aan het Franse persagentschap AFP. Suu Kyi werd eerder al veroordeeld tot elf jaar cel.
-
Vooral in het oosten zijn lokale onweersbuien mogelijk
Het wordt namiddag wisselend bewolkt, plaatselijk met enkele regen- of onweersbuien. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land kunnen deze intens zijn met wat hagel en rukwinden tot ongeveer 60 kilometer per uur. De maxima schommelen van 20 graden in de Hoge Venen en 24 graden vlak aan zee tot 28 à 29 graden in het centrum, meldt het KMI.
-
Hitte kan inheemse biodiversiteit op Belgisch platteland bedreigen
Nieuw onderzoek van de universiteiten van Luik en Antwerpen toont aan de hitte een bedreiging vormt voor de inheemse biodiversiteit op het Belgische platteland. "Exotische planten ontsnappen uit de stad naar het platteland", stellen de wetenschappers in een persbericht.
-
Roglic fit genoeg om met Jumbo-Visma naar Spanje te gaan
Primoz Roglic gaat vanaf vrijdag op jacht naar zijn vierde opeenvolgende eindzege in de Ronde van Spanje. De Sloveense wielrenner van Jumbo-Visma is fit genoeg om in Utrecht aan de start te staan van de Vuelta, de etappekoers die hij de afgelopen drie jaar won. Roglic verliet vorige maand de Tour de France na veertien etappes als gevolg van de verwondingen die hij bij een val eerder in de ronde had opgelopen.
-
Pittomvils is 16e in tienkamp na verspringen, opgave wereldkampioen Mayer
Niels Pittomvils staat na afloop van het verspringen op de 16e plaats in de tienkamp tijdens het Europees kampioenschap atletiek in het Duitse München. De Franse wereldkampioen en wereldrecorhouder Kevin Mayer gaf zoals verwacht op na het openingsnummer, de 100 meter.
-
Zonnig verlengd weekend lokt veel volk naar kust
De toeristische sector aan zee beleeft een topweekend. Westtoer noteerde 880.000 overnachtingen en 400.000 dagtoeristen. "De hernieuwde belangstelling van buitenlandse toeristen is een opsteker", klinkt het in een persbericht.
-
Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner gaat in beroep tegen veroordeling
De Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner is, zoals verwacht, in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Griner kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om haar vrijspraak gevraagd.
-
Evenepoel kent ploegmaats in Spanje
Remco Evenepoel kan rekenen op vier Belgische ploegmaats in de Ronde van Spanje, die vrijdag van start gaat in Utrecht: Dries Devenyns, Pieter Serry, Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke. Dat heeft Quick-Step Alpha Vinyl bekendgemaakt.
-
Rusland stelt staakt-het-vuren voor rond kerncentrale Zaporizja
Nadat de omgeving van de kerncentrale van Zaporizja de afgelopen dagen meerdere keren onder vuur werd genomen, stelt Rusland een staakt-het-vuren voor. "De leiders van de Verenigde Naties en de hoofddiplomaat van de EU moeten het niet hebben over demilitarisering, maar over het instellen van een staakt-het-vuren", verklaarde Vladimir Rogov, een vertegenwoordiger van de Russische bezettingsautoriteiten, maandag volgens het Russische persagentschap Ria Novosti.
-
Kobe Vleminckx plaatst zich voor halve finales 100 m
Kobe Vleminckx heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 100 meter op het Europees kampioenschap atletiek in het Duitse München.
-
Niels Pittomvils opent tienkamp met seizoensbeste op 100 m, blessure voor Mayer
Niels Pittomvils is degelijk van start gegaan in de tienkamp tijdens het Europees kampioenschap atletiek in het Duitse München. Op de 100 m lukte hij een chrono van 11.32, een seizoensbeste. Met 791 punten is hij voorlopig 18e in de stand.
-
Delcommune naar halve finales 200 m wisselslag, Franquinet uitgeschakeld
Zinke Delcommune heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 200 meter wisselslag op het EK zwemmen in de Italiaanse hoofdstad Rome. Ambre Franquinet strandde in de reeksen
-
Politiek schandaal in Australië: "spookregering" onder vorige premier
De Australische premier Anthony Albanese heeft een onderzoek bevolen nadat er berichten de kop op staken dat zijn voorganger Scott Morrison zich tijdens de coronapandemie in het geheim enkele ministerportefeuilles had toegeëigend. Albanese had het over "onacceptabel" en "bizar" gedrag.
-
Roos Vanotterdijk bereikt halve finales 100 m rugslag
Roos Vanotterdijk heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 100 meter rugslag op het EK zwemmen in de Italiaanse hoofdstad Rome.
-
Iran ontkent "categoriek" elke betrokkenheid bij aanval op Salman Rushdie
Iran heeft elke betrokkenheid bij de aanval op de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie "categoriek" ontkend. Dat heeft Nasser Kanani, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld. Het gaat om de eerste officiële reactie van Iran sinds de aanval vrijdag.