België heropent midden juli ambassade in Kiev

Nieuws | België zal vanaf midden juli zijn ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev heropenen. Dat meldt de woordvoerder van premier Alexander De Croo. De ambassade was sinds 1 maart gesloten naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

Door Belga

Deel dit nieuws

België volgt het voorbeeld van andere Europese landen die hun ambassade in Kiev reeds heropend hebben. Volgende maand zal een Belgisch diplomatiek team er als eerste opnieuw aan de slag gaan. Daarna zal geleidelijk aan ook het plaatselijk personeel volgen.

De heropening van de ambassade zal nauwere contacten met de Oekraïense autoriteiten mogelijk maken, luidt het, "met name in de context van de veiligheidssituatie en de aanvraag van Oekraïne om lid te worden van de EU". Oekraïne krijgt vanmiddag, op de Europese top, het statuut van kandidaat-lidstaat toegekend. Het land diende zijn aanvraag eind februari in, enkele dagen na de start van de Russische inval.

Dat de Belgische ambassade opnieuw de deuren opent, geldt volgens De Croo (Open VLD) als een "belangrijk signaal van weerbaarheid en steun aan de Oekraïners". Maar "het is ook van belang vanuit het oogpunt van de wederopbouw waar ook Belgische bedrijven een rol in hebben te spelen".

"De veiligheid van medewerkers krijgt de hoogste prioriteit. Buitenlandse Zaken en Defensie voerden daartoe samen een veiligheidsanalyse uit en de nodige extra maatregelen werden getroffen", luidt het nog bij de premier.

Sinds de ambassade de deuren sloot, is de Belgische ambassade in Polen het contactpunt voor Belgische onderdanen die in Oekraïne verblijven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top