Spanje bestelt twintig bijkomende Eurofighters

Nieuws | Spanje bestelt twintig nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type Eurofighter. Dat heeft het luchtvaart- en defensiebedrijf Airbus bekendgemaakt op de luchtvaartbeurs ILA in Berlijn.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het NAVO-agentschap NETMA tekende het akkoord voor de aankoop van de twintig toestellen. Met de twintig nieuwe toestellen zal de Spaanse Eurofighter-vloot aangroeien tot negentig toestellen.

De Spaanse regering had de bestelling ter waarde van ongeveer 2 miljard euro al beslist in december. Naast de vliegtuigen en motoren koopt Madrid ook een simulator en ondersteunende diensten. De vliegtuigen zullen in de Spaanse Airbus-site in Getafe gemonteerd en getest worden. De levering moet plaatsvinden in 2026.

Spanje bestelde zestien éénzitters en vier tweezitters. De nieuwe Eurofighters zullen gelegerd worden op de Canarische Eilanden. Ze vervangen er de F-18-vloot. 

De ondertekening van het contract komt enkele dagen voor de top van de NAVO in de Spaanse hoofdstad Madrid. Een van de vele gespreksonderwerpen daar zijn de defensie-uitgaven. Verwacht wordt dat Spanje een plan voorstelt om die uitgaven op te schroeven.

De Eurofighter is een Europees defensieprogramma van vier kernlanden: het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Italië. Tot op heden bestelden negen landen ter wereld in totaal 681 van die toestellen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top