Staking verloopt zoals gepland: geen extra vluchten geannuleerd

Nieuws | De vluchten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines die donderdag gepland stonden om te vertrekken, zijn tot hiertoe ook allemaal kunnen vertrekken. Dat meldt Maaike Andries, woordvoerster van Brussels Airlines. Door een driedaagse staking van het cabinepersoneel zijn er in totaal ruim 300 vluchten geannuleerd.

Door Belga

Deel dit nieuws

In de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem zijn een tiental vakbondslieden aanwezig om flyers uit te delen aan de passerende reizigers. Zowel de christelijke vakbond ACV als de liberale vakbond ACLVB zijn present. Alles verloopt rustig. Op het grote aankondigingsbord staan een heel aantal vluchten geannuleerd, maar er heerst toch een zekere bedrijvigheid van passagiers in de hal.

"We hopen dat de acties de komende dagen sereen blijven verlopen", stelt Maaike Andries. "We hebben zo goed als alle reizigers kunnen contacteren. We merken dat de passagiers goed geïnformeerd zijn. Er is geen chaos op de luchthaven."

In totaal zijn 315 vluchten van Brussels Airlines geschrapt. De annulaties zijn ongeveer gelijkmatig gespreid over de drie dagen: elke dag zijn er dus zowat 100 vluchten die niet zullen vertrekken. Het kostenplaatje van de staking voor het bedrijf is nog niet geweten. Daarover zou de komende dagen meer duidelijkheid moeten zijn.

"Een driedaagse staking heeft een zware impact op het bedrijf", zegt Andries. "Zeker aan het begin van de zomerperiode, waar we ook proberen enkele winstgevende maanden te behalen na twee coronajaren."

De vakbonden staken vooral uit onvrede met de uurroosters. Volgens Paul Buekenhout, secretaris van ACV Puls, is er te weinig ruimte voor rusttijden voor de piloten en stewards en stewardessen. "Het personeel begint vermoeid aan een volgende shift, terwijl het bijzonder belangrijk is dat ze voldoende uitgerust zijn."

Er zijn nog geen data vastgelegd voor verdere gesprekken tussen de directie en de vakbonden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top