Roemeens fenomeen Popovici knalt naar tweede wereldtitel op WK zwemmen

Sport | De amper zeventienjarige Roemeen David Popovici heeft op het WK in Boedapest de wereldtitel veroverd op de 100 meter vrije slag.

Door Belga

Deel dit nieuws

In de Hongaarse hoofdstad tikte de Roemeense sensatie, die werd klaargestoomd in het Antwerpse Wezenbergbad, in het prestigieuze nummer aan in 47.58 en daarmee was hij zes honderdsten van een seconde sneller dan de Fransman Maxime Grousset (47.64). Het brons ging naar de Canadees Joshua Liendo Edwards (47.71). Enige kanttekening: olympisch kampioen Caeleb Dressel en olympisch vicekampioen Kyle Chambers gingen niet van start. Vorige zomer greep Popovici op de Spelen in Tokio nog nipt naast de medailles.

In Boedapest was het al zijn tweede goud: maandag werd hij reeds wereldkampioen op de 200m vrije slag. Met een chrono van 1:43.21 zette hij toen ook een nieuw wereldrecord bij de junioren neer. Op de 100m deed hij dat fijntjes over in de halve finales, toen hij 47.13 op de tabellen zette. 

Met zijn zeventien lentes werd Popovici niet de jongste wereldkampioen op dit WK. Op de 200m vlinder bij de vrouwen ging het goud naar de vijftienjarige Summer McIntosh. De Canadese zette een chrono neer van 2:05.020 en was daarmee sneller dan de Amerikaanse Hali Flickinger (2:06.08) en de Chinese Yufei Zhang (2:06.32).

Zaterdag pakte McIntosh, die in augustus haar zestiende verjaardag viert, op de 400m vrije slag zilver, achter de nu nog ongenaakbare Katie Ledecky. 

De Amerikaan Caeleb Dressel komt vanwege medische redenen niet meer in actie op het WK zwemmen, zo maakte de Amerikaanse federatie woensdag bekend.

De 25-jarige Dressel gaf gisteren reeds forfait voor zijn halve finale op de 100 meter vrije slag en de finale van de gemengde estafette (wisselslag).

De tweevoudige wereldkampioen en olympische kampioen op onder meer de 100 meter vrije slag won in Boedapest twee gouden medailles. Hij was de beste op de 50 meter vlinderslag en met het Amerikaanse team op de 4x100 meter vrije slag. Later dit WK zou hij ook nog deelnemen aan de 50 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag. Het WK duurt nog tot zaterdag.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top