Pickx @ the festivals: de inspiratiebronnen van The War On Drugs

Rock Werchter | Op donderdag 30 juni zal de melancholie hoogtij vieren op de Main Stage van Werchter, waar de warme gitaren van The War On Drugs met breed uitwaaierende penseeltrekken een muzikaal moodboard ten gehore zullen brengen. De indierockers beschikken met albums als ‘Lost In The Dream’, ‘A Deeper Understanding’ en recentste worp ‘I Don’t Live Here Anymore’ over de geknipte roesmiddelen om de wei in vervoering te brengen. Proximus Pickx speurde naar de grootste invloeden van de succesband.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De opkomst van The War On Drugs tot een succes van arenaformaat is een onvervalst rock-'n-roll-sprookje. Hun fijnbesnaarde, atmosferische en mellow sound is tijdloos: het zou zowel uit 1965 als uit 2020 kunnen stammen. Frontman Adam Granduciel haalde dan ook inspiratie bij artiesten die hun stempel drukten op de laatste vijf decennia van de muziekgeschiedenis.

Eén daarvan is Bob Dylan. Gewapend met slechts een handvol platen, waaronder veel bootlegs van Dylan, stapte Granduciel in 2003 op de trein naar Philadelphia om een nieuw leven te beginnen. Daar vond hij een geestverwant in Kurt Vile, met de platen van Dylan als gemeenschappelijke grond. "Adam was de eerste gast die ik ontmoette toen ik in 2003 terug verhuisde naar Philadelphia", zei Vile ooit. "Ik was geobsedeerd door Bob Dylan in die tijd en deelde die passie met Adam.”

Ook The Grateful Dead speelde een grote rol in The War On Drugs' opgang naar sterrendom. De band coverde ‘Touch Of Grey’ in 2011, nadat Granduciel het nummer had gehoord in een supermarkt en zijn liefde voor het lied opnieuw aangewakkerd werd.

“Die akkoorden stonden op mijn lijf geschreven”, mijmerde Granduciel ooit over het lied. “Dus we leerden het spelen op de achterbank van ons busje en op een avond in Indianapolis schreef ik de tekst half. Het resultaat belandde op het internet, waarna mijn vrienden van de middelbare school me begonnen te sms'en: ‘Dude, geweldig lied!’”

Wilco en Nick Cave

‘Skeleton Tree’, het album van Nick Cave and The Bad Seeds, speelde dan weer een cruciale rol in het kneden van de sound van ‘A Deeper Understanding’. "Het herinnerde me eraan dat muziek intens en persoonlijk, maar ook gewoon leuk kan zijn", aldus Granduciel in Rolling Stone. "Het geeft voldoening om een hoop geluiden door de blender te draaien, er doorheen te zeven en er iets heel uitgepuurds van te maken."

Tot slot is ook Wilco een grote inspiratiebron voor de band. De favoriete hedendaagse band van Granduciel, zo liet de man ooit optekenen in Rolling Stone, was in 2002 het onderwerp van een documentaire, ‘I Am Trying to Break Your Heart’. Naar eigen zeggen wakkerde deze docu bij Granduciel het verlangen aan om muzikant te worden. Bijna 20 jaar later is zijn liefde voor de groep nog steeds even grenzeloos, aldus de zanger.

The War on Drugs speelt op donderdag 30 juni om 20u45 op de Main Stage van Rock Werchter. 

Beleef Rock Werchter live en op de eerste rij dankzij Proximus Pickx! Bekijk de livestream op pickx.be van 30 juni tot 3 juli, op de app of op Pickx Live (kanaal 11).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top