KU Leuven onthult glasplaat voor atleten John Carlos en Tommie Smith

Sport | De KU Leuven heeft een glasplaat onthuld ter ere van de Amerikaanse atleten John Carlos en Tommie Smith. De atleten zijn beroemd geworden om hun stille daad van verzet tijdens de podiumceremonie van de Olympische Spelen in 1968. De twee hieven hun vuist hoog in de lucht om racisme tegen de zwarte gemeenschap aan te kaarten.

Door Belga

Deel dit nieuws

In 1968 won de 24-jarige Tommie Smith de 200 meter sprint op de Olympische Spelen in Mexico City. John Carlos, toen 23 jaar, behaalde de derde stek. Meer nog dan voor hun atletische prestaties, raakten de twee wereldberoemd door hun stil protest tijdens de podiumceremonie. 

Met een zwarte handschoen aan en op zwarte sokken stapten Carlos en Smith het podium op. Ze bogen hun hoofd en hieven hun vuist: het gebaar symboliseerde de strijd voor gelijke rechten voor en tegen racisme tegen zwarte personen. Carlos en Smith werden beschouwd als twee van de meest belangrijke voortrekkers van de Black Power-beweging. 

De gebeurtenis is een iconisch moment in de sportgeschiedenis. De twee werden na hun actie uit het Amerikaanse team gezet. De Australiër Peter Norman, die de zilveren medaille van de race wist te winnen, sprak zich ook uit voor de Black Power-beweging.

De Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven onthulde vandaag, ruim 50 jaar na datum, een glasplaat voor de twee heren als eerbetoon voor hun acties. In de plaat staan de contouren van de historische foto waarbij Carlos en Smith hun vuist in de lucht steken, gegraveerd. Bovenaan zijn de woorden "A pair of gloves that changed the world" geschreven. 

Morgen reikt de faculteit een eredoctoraat uit aan de twee atleten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top