Kirsten Flipkens bij de laatste vier op Wimbledon

Sport |

In 2013 deed Kirsten Flipkens de Belgische tennisfans dromen. In het begin van zomer zette ze een prachtige reeks wedstrijden neer op Wimbledon, de derde Grand Slam van het jaar.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Wimbledon was de kroon op het werk, maar in 2022 zal Kirsten Flipkens op het Engelse grasveld het tot nu toe belangrijkste hoofdstuk in haar leven als enkelspeelster afsluiten. Begin juni kondigde ze aan dat ze na Wimbledon het damescircuit zal verlaten na een carrière van meer dan 30 jaar waarbij ze twee enkelspel- en vijf dubbelspeltitels won. En er zijn nog hoogtepunten, zoals haar parcours op Wimbledon 2013, waar ze de halve finales bereikte.

De opvolgster

Kirsten Flipkens was van jongs af aan een uitblinker in het tenniscircuit. Zo won ze de US Open en Wimbledon als junior en bereikte ze in die jeugdcategorie de eerste plaats op de wereldranglijst. Ze maakte in 2004 de overstap naar het professionele circuit met een label dat maar moeilijk waar te maken was: ze werd namelijk gezien als de opvolgster van Justine Henin en Kim Clijsters.

De eerste jaren waren moeilijk met blessures die haar verhinderden om haar talent ten volle te benutten. In 2012 boekte ze eindelijk enkele overtuigende successen tegen speelsters uit de top 20 en 2013 begon ze met een zekere Kim Clijsters als haar coach. Die samenwerking zal heel vruchtbaar blijken.

Bevestiging

2013 begon op de best mogelijke manier voor onze landgenote die de 16de finales bereikte op de Australian Open, haar beste Grand Slam-resultaat tot dan toe. Op gravel, dat niet haar favoriete ondergrond is, presteerde zij niet zo goed in de verschillende toernooien waaraan ze deelnam. Maar toen kwam het seizoen op gras eraan, haar favoriete ondergrond. Ze bereikte onder meer de finale van de Open in 's Hertogenbosch.

Ze trok naar Wimbledon als de nummer 20 van de wereld, blakend van vertrouwen. In de eerste ronde schakelde zij Putintseva uit, daarna Jovanovski, Dolonc en Pennetta, zonder een enkel setverlies. In de kwartfinales verloor ze de eerste set van de als 8ste op de wereldranking geplaatste Petra Kvitova, winnares in 2011 en in 2014 in Londen. Maar onze landgenote herpakte zich en won uiteindelijk met 4-6, 6-3, 6-4. Ze stond nu op een wedstrijd van de finale maar dan zou ze wel de Française Marion Bartoli moeten verslaan.

Lichamelijk verzwakt

Maar de Belgische liep op de All England Club een knieblessure op en ging als een spook door de halve finale: 6-1, 6-2 in het voordeel van Bartoli, de toekomstige winnares van het toernooi, in 1 uur en 02 minuten. "Marion speelde een voortreffelijke wedstrijd, er was niets aan te doen," zei Kirsten Flipkens na afloop van het duel.

"Ik viel op mijn knie in de eerste set en twee games later begon ik veel pijn te voelen. Maar dat is geen excuus. Alle lof voor Marion. Ik zal alleen maar goede herinneringen hebben aan dit Wimbledon, tien jaar na mijn overwinning hier als junior", voegde de Kempense speelster eraan toe na deze twee weken die ze niet snel zou vergeten.

Andermaal, in sport kan alles!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top