Ex-Flame Aline Zeler ziet EK 2022 als scharnierpunt: “Er moet een mentaliteitswijziging komen”

Sport |

Aline Zeler werd onlangs nog door de KBVB in de Hall of Fame van ons Belgische vrouwenvoetbal opgenomen. De voormalige kapitein van de Red Flames telt maar liefst 111 caps bij de nationale ploeg en was er ook bij op het EK 2017 in Nederland. Voor Pickx+ Sports blikt ze vooruit op het EK in Engeland en daarbij houdt ze zich allerminst in, net zoals we haar kennen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dag Aline! Het EK 2022 komt er snel aan voor onze Flames. Doet dat ook bij jou, als ex-aanvoerder van die ploeg, weer een vlammetje branden?

Aline Zeler: “In de eerste plaats voel ik een bepaalde nostalgie. Het vorige EK, in 2017, was het eerste internationale toernooi ooit waar onze nationale vrouwenploeg aanwezig was. Ondertussen alweer vijf jaar geleden, er is veel veranderd, onder meer met mijn pensioen als actief speelster. Er zit daardoor iets minder maturiteit in deze selectie, dus ik ben benieuwd wat dat gaat geven in Engeland. Ik kan niet wachten tot het toernooi begint om te zien waar deze huidige ploeg echt staat.”

Wat mogen we verwachten van België in een groep met IJsland, Frankrijk en Italië?

Zeler: “De voorbereiding werd toch wat verstoord door Covid, de speelsters voetballen ook allemaal op een ander niveau en ze hebben als ploeg veel minder wedstrijden in de benen. Omdat er sinds 2017 een ware exodus plaatsvond van onze internationals zit je nu met het gegeven dat ze verschillende kampioenschappen spelen en dus ook op verschillende niveaus. Verder stel ik vast dat het niveau in onze Belgische competitie achteruit is gegaan -dat kon ik als coach van Charleroi vanop de eerste rij meemaken. De gemiddelde leeftijd in onze liga is 22 jaar, daarmee haal je niet het niveau van andere topcompetities. Of van de BeNe League die enkele jaren geleden opgedoekt werd. Eerlijk: daarom adviseer ik mijn beste speelsters ook om naar het buitenland te vertrekken als ze stappen vooruit willen zetten. Althans, tot onze Belgische liga wat aan maturiteit wint.”

“Ik verwacht daarom een moeilijk toernooi voor onze Flames, zeker omdat Lenie Onzia niet geselecteerd werd, wat toch een verrassing is. Zij heeft de ervaring van het vorige EK, dat kan je toch gebruiken. Zeker in de as van de ploeg, waar we verder weinig meisjes met die ervaring tellen. Maar goed, dat is de keuze van de bondscoach.”

Een kwartfinale wordt dus te hoog gegrepen?

Zeler: “Je moet altijd je kansen grijpen. Elke ploeg begint met 0-0 aan een wedstrijd. Hoe langer je dat kan vasthouden, hoe meer onze kansen stijgen, maar ik zie het ons lastig krijgen zodra we op achterstand komen. Zelf het spel maken, is een werkpunt, dat weten we. Daar zitten onze jeugdigheid en ons gebrek aan atletisch vermogen voor iets tussen. Ik merk ook dat we de voorbije jaren toch makkelijker een doelpunt slikken, zoals de recente oefenwedstrijd tegen Engeland nog eens aantoonde.”

“In vergelijking met het vorige EK hoop ik dat we er nu vanaf die eerste wedstrijd vol in vliegen, en niet te veel onder de indruk zijn van de omstandigheden, wat in 2017 wel het geval was bij sommige speelsters. Door onze maturiteit konden we dat toen na de rust wel rechttrekken tegen Denemarken. Uiteindelijk vonden we toen snel onze draai.”

Wie zijn voor jou de titelfavorieten op dit EK?

Zeler: “Het thuisvoordeel kan zeker doorwegen, dat zagen we ook bij Nederland vijf jaar geleden, toen ze de Europese titel behaalden in eigen land. Al mag dat niet overhellen naar onderschatting van de tegenstander. Ik verwacht dus wel wat van Engeland, zeker als ze hun ritme kunnen ontwikkelen zoals in de oefenpot tegen België. Vooral na de pauze sleutelden ze hier en daar bij, en ging de machine helemaal draaien. Maar ook Frankrijk heeft een sterke ploeg en zit in een goede dynamiek. Net als Nederland beschikken ze over heel wat ervaring in de selectie.”

Nederland besloot onlangs dat ze de premies voor het EK op hetzelfde niveau trekken als bij de mannen. Bij de Red Flames werd een winstpremie vastgelegd op 1000 euro bruto, nog altijd een pak lager als de mannen natuurlijk. Hebben we nog een lange weg af te leggen?

Zeler: “Triestig. Wij moesten destijds ook zelf vergaderen, voorstellen en aandringen bij de bondsdirectie. Terwijl we allemaal nog een job deden naast het voetbal, hè. Wij hebben evenveel recht op die premies als de mannen! Daar is dat een evidentie, bij ons werd het pas sinds 2013 ingevoerd en dan nog is het absolute peanuts. Wij moeten altijd zelf gaan vragen om vergoedingen, echt pijnlijk. De federatie zegt dan steeds dat er eerst resultaten moeten zijn vooraleer ze die bedragen kunnen optrekken, maar dat vind ik een foute denkwijze. We moeten af van de gedachte dat je veel media-aandacht nodig hebt om tot een budget te komen.”

“Hein Vanhaezebrouck gaf terecht aan dat de Flames atletischer moeten worden. Dat is een juiste vaststelling, alleen wordt die commentaar iets te makkelijk gemaakt. Men moet stoppen om ons dan enkel ’s avonds een zijterreintje ter beschikking te stellen of om te denken dat we buiten onze vaste jobs nog tijd genoeg hebben om fysiek enorme stappen te zetten.”

Ons Belgisch vrouwenvoetbal moet dus nog professioneler worden?

Zeler: “Absoluut. Dat begint met de omkadering en de organisatie. De meisjes moeten overdag kunnen trainen, op correcte uren, zodat ze zich niet in bochten moeten wringen en voldoende kunnen recupereren. Eigenlijk hebben we een compleet nieuwe filosofie nodig, maar die noodkreet valt telkens in dovemansoren. Het te volgen voorbeeld is Lyon, waar de vrouwenploeg al ruim tien jaar als een echte profploeg gerund wordt. Ook dat heeft Vanhaezebrouck correct aangestipt. Maar wij zitten daar nog ver van af, zoals gezegd is de gemiddelde leeftijd in onze Super League 22 jaar, dan kan je onmogelijk spreken van afgewerkte producten of meisjes die tot volle wasdom zijn gekomen. Ik ken veel trainers die klagen over een tekort aan ervaren of mature verdedigers bijvoorbeeld. Die zijn er simpelweg niet. Zelf moest ik ook tot mijn 25/26 jaar wachten om helemaal te ontbolsteren, kan ook moeilijk anders als je maar twee keer per week traint.”

“OH Leuven was het voorbije seizoen de revelatie in onze competitie. Logisch. Zij bieden trainingen overdag aan en krijgen van de club het nodige budget ter beschikking. Hun namiddagtraining staat om 17u gepland en ’s avonds zijn de speelsters vrij. Dat is essentieel voor een goede balans in je dagelijkse leven en zo kom je tot topprestaties. Daarom pleit ik zo vurig voor die filosofiewijziging: je moet eerst budget vrijmaken en dan volgen de resultaten. Ik heb vijftien jaar lang een dagjob gecombineerd met het voetbal, maar ik kan je verzekeren dat niet iedereen zoiets aankan. En anderen willen dan weer een gezin stichten, ook daarop moet het voetbalmodel voorzien zijn. Pas op, ik vraag geen salarissen à la Mbappé, hè. Gewoon een minimum aan budget zodat de vrouwen als profsporter kunnen functioneren. Ik herinner me nog dat mijn eerste winstpremie 200 euro bedroeg. Onze nationale ploeg kan de motor zijn in die mentaliteitswijziging. Dat ze zeggen: we spelen niet zolang we niet eerlijk behandeld worden. Zoals de VS deed, daarin gesteund door hun mannelijke collega’s. Waarom doen de Rode Duivels niet hetzelfde bij ons? Het is een kwestie van respect: resultaten volgen enkel als je ook de atleten zelf respecteert.”

Je kan het Europees Kampioenschap met de Red Flames live volgen via Sporza of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top