Biopic 'Elvis' in de bioscoop: ook in deze films rockte The King

Films | Vandaag verschijnt de langverwachte biopic over Elvis Presley in de zalen. De film verkent het leven en de muziek van The King (gespeeld door Austin Butler) en focust daarbij vooral op de complexe relatie met zijn mysterieuze manager kolonel Tom Parker (vertolkt door Tom Hanks). Het is niet de eerste keer dat Presley weer tot leven komt op het witte doek. Proximus Pickx somt enkele voorbeelden uit het verleden op.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Elvis (1979)

John Carpenter en Kurt Russell hebben samen een aantal geweldige films gemaakt: 'Escape from New York', 'The Thing' en 'Big Trouble in Little China'. 'Elvis' is de eerste film die het duo samenbracht. In 'Elvis' kruipt Russell in de huid van de muzieklegende. De film opent met zijn jeugd in Mississippi en Tennessee, met Shelley Winters en Bing Russell in de rol van zijn ouders. 

Vervolgens komt zijn samenwerking aan met "Colonel" Tom Parker (Pat Hingle) aan bod en de release van zijn eerste liedje, 'Heartbreak Hotel', dat meteen naar de top van de hitlijsten schiet. Zijn onnavolgbare stijl en populaire rockhits katapulteren hem al snel naar het sterrendom. Hij stapt in het huwelijksbootje met de ravissante Priscilla (Season Hubley) en verovert ook het witte doek als acteur.

Elvis & Nixon (2016)

Rasacteur Michael Shannon was de geknipte man om de rol van Elvis op zich te nemen in deze komische dramedy. De plot verhaalt over de fameuze ontmoeting tussen Elvis en de Amerikaanse president Nixon (vertolkt door Kevin Spacey) die plaatsvond in 1970, net nadat Elvis opnieuw begonnen was met het geven van live-concerten na een korte pauze.

Aanvankelijk was Nixon geërgerd over wat hij beschouwde als een PR-stunt, maar naarmate het gesprek vorderde stelde de president vast dat hij en Elvis eigenlijk veel gemeen hadden: ze waren beiden self-made men van bescheiden komaf die zich een weg naar de top hebben gewerkt. Presley had het met Nixon over pattriotisme, gaf te kennen dat hij geen fan was van de hippiecultuur en hekelde de groeiende drugscultuur.

Bubba Ho-Tep (2002)

Bruce Campbell schittert in een atypische rol als The King in deze komische horrorfilm. Het fictieve verhaal, over een mummie die een bejaardentehuis terroriseert, gebruikt het legendarische personage van Elvis om de film een extra absurdistische dimensie mee te geven.

Na een lange coma door een bizar ongeluk tijdens het heupwiegen, ontwaakt een nu bejaarde Elvis Presley in een verpleeghuis in Oost-Texas, waar hij bevriend raakt met Jack (Ossie Davis), een Afro-Amerikaanse bejaarde die in de waan verkeert dat hij president John F. Kennedy is. Plots sterven de bewoners van het rustige bejaardentehuis één na één een mysterieuze, onnatuurlijke dood. Elvis en Jack identificeren de dader als Bubba Ho-Tep (Bob Ivy), een Egyptische mummie met moorddadige bedoelingen...

Heartbreak Hotel (1988)

Deze hartverwarmende komedie uit 1988, geschreven en geregisseerd door de legendarische cineast Chris Columbus, is vernoemd naar een nummer van Elvis.

De film opent in 1972 met een alleenstaande moeder en haar twee kinderen die een pension runnen. De moeder raakt gewond bij een auto-ongeluk en wordt in het ziekenhuis opgenomen. Als verjaardagscadeau rijden haar zoon en zijn muziekgroep in haar roze Cadillac naar Cleveland, Ohio, om haar favoriete zanger, Elvis Presley, te ontvoeren. Hij laat de eigenaar van een plaatselijke pizzeria, die griezelig veel op Elvis' moeder lijkt, zich voordoen als de geest van zijn moeder als afleiding, en verdooft Elvis dan met chloroform.

In essentie voert de film een versie van Elvis op die gespeend is van decadentie, met de onderliggende kritiek dat The King zijn ziel verkocht zou hebben aan de entertainmentindustrie en niet meer authentiek is. 'Heartbreak Hotel' kokketeert met dat idee, hetgeen een uiterst vermakelijke, meerlagige film oplevert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top