Pickx @ the festivals: avontuurlijke Ierse postpunk van Fontaines D.C.

Rock Werchter | De Ierse postpunkband Fontaines D.C. beviel onlangs van derde worp ‘Skinty Fia’, hun derde plaat in iets meer dan drie jaar. Sinds ‘A Hero’s Death’ is er veel veranderd in het leven van het Ierse vijftal. Ze zijn rijper, doen uitvoerig aan zelfreflectie en worstelen nu met hun identiteit als expats na hun verhuis naar Londen. Tegelijk zijn ze avontuurlijker geworden in hun muziek, die minder beladen is dan ‘A Hero’s Death’.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Van de verbluffende opener ‘In ár gCroíthe go deo’ over de aanstekelijke jangle van radiohit ‘Jackie Down The Line’ tot het roezige dance-achtige titelnummer: op ‘Skinty Fia’ verkent Fontaines diverse paden en goochelt de band met stemmige texturen. Tekstueel worstelen ze met een behoefte om hun horizon te verbreden na een recente verhuis naar Londen.

‘Skinty Fia’ is een Ierse uitdrukking die vertaald kan worden als "de verdoemenis van het hert". Op de albumhoes staat een hert dat uit zijn natuurlijke habitat is geplukt en in de gang van een huis is neergezet, verlicht door een kunstmatige rode gloed. De zegswijze, die teleurstelling of ergernis suggereert, verwoordt accuraat hoe frontman Grian Chatten zich voelt bij de "transformatie" van de Ierse cultuur in het buitenland. Om dat gevoel over te brengen gebruikt het titelnummer de metafoor van een relatie die ten dode is opgeschreven door paranoia, alcohol en drugs.

Diverse inspiratiebronnen

Voor de nieuwe langspeler haalde Fontaines inspiratie bij onder meer Sinead O'Connor: “Ik was echt weg van haar song ‘Never Get Old’”, aldus bandlid Grian Chatten in een interview met Stereogum. “Dat en ‘Troy’ en hits als ‘Mandinka’: met dat soort muziek was ik bezig toen ik jonger was. Maar het was pas tijdens het schrijven van deze plaat dat ik begon te luisteren naar volledige albums van O’Connor. Een paar nummers vanop ‘The Lion And The Cobra’ hadden een grote invloed op 'In ár gCroíthe go deo': die epische vocale stijl met Ierse invloeden.”

Ook de roman ‘Stoner’ van John Williams inspireerde tot enkele nummers, zoals ‘The Couple Across The Way’: “Het geduld in ’Stoner’ geeft je de ruimte om je verbeelding op de wereld te projecteren, zodat die interessanter wordt. Een wereld zonder afleiding, zodat je je eigen afleiding moet creëren”, aldus Chatten nog, die aangeeft dat ‘The Couple Across The Way’ vorm kreeg door een ruziënd koppel dat tegenover hem woonde. “Ze scholden elkaar de huid vol. Zo nu en dan kwam de man naar het balkon, keek naar links en rechts, haalde diep adem, draaide zich om en liep weer naar binnen om voort te ruziën.”

Daarnaast vormde ook het boek ‘De Pest’ van Albert Camus een dankbare inspiratiebron voor ‘Skinty Fia’. “Het boek bracht me het idee bij om in het reine te komen met dingen die je niet in de hand hebt”, aldus gitarist Conor Curley. “Er zal altijd een plaag rondgaan, we zijn altijd omringd door een heleboel gevaren die je kunnen doden. Enkel als je die dingen benoemt, veroorzaakt het hysterie.” De aanvaarding van die continue dreiging die boven onze hoofden hangt, is volgens Curley in het album geslopen: “Een besef van sterfelijkheid, op alle vlakken – zelfs onze carrières kunnen op een bepaald moment uitdoven. We waren een band die zich er bijna hyperbewust van was dat we nooit wilden stagneren of mensen vervelen. Ik denk dat dat de reden is waarom we zo snel schreven.”

Fontaines D.C. is op Rock Werchter aan het werk te zien op donderdag 30 juni om 14u05 op de Main Stage. 

Beleef Rock Werchter live en op de eerste rij dankzij Proximus Pickx! Bekijk de livestream op pickx.be van 30 juni tot 3 juli, op de app of op Pickx Live (kanaal 11).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top