Neem een duik in de 47-jarige geschiedenis van Rock Werchter

Rock Werchter | Vlaanderens meest iconische muziekfestival wordt dit jaar 47 jaar. Maar het Rock Werchter van vandaag is heus niet meer hetzelfde festival als tijdens de beginjaren. Wil je weten welke evolutie dit wereldwijd gelauwerde festival door de jaren heeft meegemaakt? Lees er dan in dit artikel van Proximis Pickx alles over.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ongeveer 47 jaar geleden, in 1975, staken Herman Schueremans en Hedwig De Meyer een piket in de grond van een feesttent waarin later de allereerste editie van het ‘Rock en Blues Festival Werchter’ zou plaatsvinden. De heren hadden de bands Banzai, Vulgus en Stormy Monday overtuigd om naar het Vlaams-Brabantse stadje Werchter af te zakken en daar de pannen van het dak te spelen. Het festival was een groot succes, en het jaar daarop vond een tweede editie plaats. Deze keer wisten Schuermans en De Meyer de bands The Fifth Ball Gang, Kayak en de Working Class Band te strikken.

De opkomst van dit nieuwe festival bereikten de oren van Noël Steen en Monique Vandrommen, twee West-Vlamingen met een hart voor muziek die ook een muziekfestival uit de grond wouden stampen. Ze gingen aan tafel zitten met Schueremans en de Meyer en stelden voor om een dubbelfestival op te richten waardoor er nog meer mensen konden genieten van de allernieuwste muziek. Dankzij hun plan zouden internationale artiesten bovendien op twee locaties in België (Torhout en Werchter) kunnen spelen in plaats van slechts op één locatie. Dat moest wat schelen in de portemonnee.

Internationale topartiesten

Het plannetje werkte. Het duofestival Rock Torhout/Rock Werchter wist jaar na jaar steeds meer internationale artiesten te strikken. In de jaren tachtig en negentig namen onder andere de Dire Straits, Elvis Costello, The Cure, U2, Steve Miller Band, Van Morrison, Lou Reed, R.E.M., Iggy Pop, The Ramones, Nick Cave, Bob Dylan, Sting, The Red Hot Chili Peppers en nog vele andere topbands het vliegtuig naar België om op het toenmalige Rock Torhout/Rock Werchter te spelen.

Het duofestival barstte na twintig jaar bijna uit zijn voegen en dat noopte de organisatie tot een drastische beslissing. Voortaan zou er enkel in Werchter nog een rockfestival plaatsvinden, maar dan wel eentje dat kan wedijveren met de internationale top. De festivaleditie uit 1999, genaamd Rock Werchter, duurde drie dagen. Er waren twee podia, de Mainstage en de toenmalige Marquee, en de line-up bevatte dat jaar namen zoals Fatboy Slim, Faithless, Lenny Kravitz, Metallica, R.E.M, Robbie Williams, The Roots en andere topartiesten.

Spin-offfestivals

Het festival bleef groeien en 2001 stonden er voor het eerst 50 namen op de affiche. In 2003 werd er een vierde dag aan het festival toegevoegd en kreeg het festival bezoek van niemand minder dan Prins Laurent die absoluut de band Roÿksopp wou zien. Datzelfde jaar won Rock Werchter voor het eerst de prestigieuze Arthur Award voor ‘Beste Festival Ter Wereld’.

Rock Werchter barstte dan wel uit zijn voegen, toch werden de fans van het allereerste uur niet uit het oog verloren. Zij konden vanaf de zomer van 2002 immers afzakken naar TW Classic, een spin-offfestival van Rock Werchter waar enkel ervaren artiesten langskomen, afgewisseld met de beste Belgische acts. De formule sloeg aan en vanaf 2008 werd opnieuw een spin-offfestival op de wereld losgelaten, Werchter Boutique. Op dit eendagsfestival kwamen enkel de allerbeste artiesten en de muziek die er gespeeld werd, was ook geschikt voor families.

Coronavirus

Twee podia waren niet genoeg om het publiek van Rock Werchter tevreden te houden en dus werd in 2012 een derde podium neergezet op de festivalweide, The Barn. In 2018 werd zelfs een vierde podium toegevoegd, The Slope. Natuurlijk kon de organisatie van Rock Werchter niet om de coronacrisis heen. In 2020 werd de 46e editie van Rock Werchter afgelast, maar in de plaats daarvan werden verschillende kleinere optredens georganiseerd onder de naam van ‘Rock Werchter Zomerbar’. In 2021 waren de effecten van het coronavirus nog voelbaar en werd het kleinschalige ‘Werchter Parklife’ georganiseerd.

Beleef Rock Werchter live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 30 juni en 3 juli alle concerten terugvinden op Pickx.be van 20 uur tot middernacht! Of volg het feestgedruis via de app of op Pickx Live (zender 11).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top