‘The Joker’: een nieuwe blik op superheldenfilms

Films | In 2019 deed de Amerikaanse acteur Joaquin Phoenix de wereld versteld staan. Hij was in de huid gekropen van ‘The Joker’, de meest bekende antagonist van Batman, en deed dat op bijzonder griezelige wijze. Phoenix kreeg dat jaar een Oscar voor zijn vertolking en zette hiermee de gelijknamige film nog meer op de kaart.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de zomer van 2017 maakte de Amerikaanse filmstudio Warner Brothers en DC Films bekend dat ze aan een nieuwe film gingen werken en dat over de meest bekende antagonist uit de Batman-wereld, namelijk 'The Joker'. Regisseur Todd Phillips mocht de film inblikken en gooide bij Warner Brothers de naam van Joaquin Phoenix op tafel om de hoofdrol te spelen. Deze ietwat verlegen acteur zou volgens hem een extra touch aan het personage kunnen meegeven. De filmstudio dacht in de eerste plaats aan Leonardo DiCaprio als de ultieme vijand van Batman, maar volgde de raad van Philips op en koos uiteindelijk voor Joaquin Phoenix.

Een gewaagde film

In tegenstelling tot de meeste superheldenfilms waarin actie en geweld centraal staan, koos Philips om zich enkel te focussen op de transformatie die het hoofdpersonage Arthur Fleck doormaakte van een gewone man tot een cynische schurk die het uiteindelijk ook tegen Batman zou opnemen. Deze aanpak viel danig in de smaak bij zowel de fans van superheldenfilms als bij de pers. Die laatste meende dat Joaquin Phoenix de transformatie van Arthur Fleck tot ‘The Joker’ op bijzonder realistische wijze had vertolkt en niets minder dan lof verdiende. Die lof kwam er uiteindelijk ook in de vorm van een Oscarbeeldje dat Phoenix in 2019 won voor zijn rol in de film.

Maar er kwam ook heel wat kritiek op de film, meer bepaald op het geweld dat erin tentoongespreid werd. Volgens sommige kijkers verheerlijkte Todd Phillips met ‘The Joker’ geweld en dat kon volgens hen niet door de beugel. Philips dacht er het zijne van en stelde dat deze kijkers de film vast niet hebben uitgekeken. “Onze film is allesbehalve een verheerlijking van geweld. Iedereen ziet toch wat de tragische gevolgen zijn van het geweld? Zo’n reacties maken me boos”, klonk het bij de man.

Ondanks de kritische geluiden oogt de balans hoofdzakelijk positief voor ‘The Joker’. De film lijkt het superheldengenre heruitgevonden te hebben en is er bovendien in geslaagd om de focus op inhoudelijke thema’s te leggen. De fans van het genre konden geen genoeg krijgen van ‘The Joker’ en hoopten stiekem dat er snel een vervolg kwam.

Een musical als vervolg?

Dat vervolg lijkt er ook aan te gaan komen. Volgens de Amerikaanse vakpers zijn de onderhandelingen al gestart en zal Joaquin Phoenix opnieuw van de partij zijn. Hij zou bovendien op de set komen te staan met Lady Gaga, die vermoedelijk de rol van Harley Quinn zal spelen. Todd Phillips komt opnieuw in de regisseursstoel te zitten en de man heeft grootse plannen met ‘The Joker 2’. Zo zou hij er een musicalfilm van willen maken… Het is nog onduidelijk wanneer ‘The Joker 2’ in de cinemazalen moet verschijnen en minstens even onduidelijk of Philips opnieuw de juiste keuzes zal maken…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top